SKAIS2 on keeruline 20 alamprojektist koosnev projekt, mis peab järgmise aasta juuniks täielikult toetama Sotsiaalkindlustus­ameti kõiki tööprotsesse, mille hulgas on riiklike pensionide, toetuste, hüvitiste ning mitmete muude teenuste pakkumine ning neid toetava uue infosüsteemi ehitamine. Lisaks sõltub projekti õigeaegsest valmimisest ka töövõimereformi elluviimine. Mis siis juhtus, et järsku tuli üle poole miljoni euro juurde küsida?

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepiku sõnul pole muretsemiseks põhjust - osade töödega alustati algul plaanitust varem ning seega otsustati järgmise aasta riigieelarvesse planeeritud raha hoopis tänavu n-ö välja võtta.

Lepiku sõnul ajendas projekti ajaplaani muutma muuhulgas ka vajadus töövõimereform ellu viia. "Tulenevalt prioriteetidest, sealhulgas töövõimereformi rakendamise vajadusest, on SKAIS projekt pingelises ajagraafikus kulgev projekt, mille osas on arendajatega hankelepingud juba sõlmitud. Muutsime SKAIS2 projekti plaani ja alustame oluliste töödega varem, et tähtajaks valmis saada. Selleks küsisiti reservist raha, kuna 2015. aasta riigieelarves seda raha polnud plaanitud," selgitas Lepik.

Kogukulu ei suurene

Tema sõnul koosneb SKAIS2 rahastus kahest osast – riigieelarvelistest vahenditest ja Euroopa Liidu struktuurifondi vahenditest. Et struktuurifondidest pole taotlemisprotsessi keerukuse tõttu võimalik raha ruttu kätte saada, siis küsitigi raha Eesti riigilt.

"Tegu on operatiivse reageerimisega tagamaks arenduspartnerite maksete teostamist ning projekti ajagraafikus kulgemist. Kuna projekti jaoks oli ette nähtud ka riigieelarveline eraldis, siis sisuliselt tõsteti üks osak sellest ettepoole," selgitas Lepik ja kinnitas, et see ei suurenda projekti kogumaksumust, küll aga tagab järjepideva arendustöö. "Summaarselt ei suurenda see riigieelarvele tekkivat kulu, kuna täpselt sama summa võrra taotletakse projektile hilisemalt riigieelarvest vähem vahendeid," sõnas ta.

Sotsiaalkindlustusamet maksab aastas toetuste, pensionite ja hüvitistena enam kui 1,9 miljardit eurot, ühes kuus tehakse keskmiselt 715 000 makset. Uus süsteem peab vahetama andmeid x-tee kaudu 21 erineva avaliku sektori süsteemiga ja tagama andmete olemasolu riiklike pensionide, toetuste ja hüvitiste määramiseks ja maksmiseks, elatisabi määramiseks ja maksmiseks ning riigile üleläinud elatisnõuete sissenõudmiseks. SKAIS2 lansseerimise tähtaeg on 20. juuni 2016.