Läbikukkumise põhjuseks oli suur hulk mittehääletanuid või puudunud saadikuid Keskerakonna ja IRLi fraktsioonides. Ka koalitsioonierakonnad Reformierakond ja SDE ei olnud hääletades lõplikult ühtsed, sest mõlemast erakonnast jättis mitu inimest hääletamata.

Kiirlaenude piiramine oli sotside üks teemasid koalitsiooniläbirääkimistel. Kui sotsid ise oleksid kõik eelnõu poolt hääletanud, oleks seadus täna vastu võetud.

Täna läbi kukkunud eelnõude pakett nägi ette ühtlustada finantsturul tegutsevatele ettevõtjatele kehtivaid reegleid ning suurendada laenuandjate ja -vahendajate vastutust oma tegevusega seotud nõuete täitmise eest. Selleks nägi eelnõu ette kehtestada nõuded kiirlaenuturuga seotud ettevõtetele, eelkõige mitte-pankadest krediidiandjate ja -vahendajate tegevusele, kes annavad krediiti eraisikutele.

Eelnõus nähti ette tegevusloa taotlemise kohustus, mille kaudu oleks koondatud sisuliselt kõik krediidiandjad ja -vahendajad finantsinspektsiooni järelevalve alla. Krediidi kulukuse määr ei oleks tohtinud olla üle kolme korra kommertspankade tavalise tarbijakrediidi kulukuse määra.

Eelnõuga tegelenud õiguskomisjoni liige Kalle Jents (RE) kommenteeris, et eelnõu oleks kaitsnud väiksema juriidilise kirjaoskusega laenajat. Kui õiguskomisjonis olid kõik eelnõu poolt, siis Jentsi üllatas, et Keskerakonnast polnud keegi poolt ja palju puudujaid oli ka IRList ja SDEst.

"Reform hääletas poolt, et kaitsta vaesemaid inimesi röövellike tingimuste eest," rääkis Jents.