Kiibistatud koera omanik võib oma kaduma läinud lemmiku kohta linnapolitseilt rõõmusõnumi saada vaid kümme minutit pärast looma leidmist, kiipimata koerad aga ootavad peremeest loomade hoiupaigas mõnikord lausa nädalaid. Kui omanik välja ei ilmu, võidakse koer seal paari nädala möödudes hukata, kirjutab ajaleht Pealinn.

MTÜga Loomade Hoiupaik koostööd tegeva loomaarsti Jaak Jõksi kinnitusel ei ole paljud loomaomanikud eriti kohusetundlikud. “Näiteks Nõmmel on ketis suured kiipimata volaskid, kes sageli lahti pääsevad,” lausus Jõks. “Hoiupaika jõuab palju end rihma otsast lahti tõmmanud kiipimata koeri.”

Hoolimata kampaaniatest on kiibistama minejaid tema sõnul ikka veel vähe. “Inimesed ei mõista, et munitsipaalpolitsei võib kiipimata koera eest ka trahvi teha,” märkis Jõks. Maksimaalne trahvimäär kiibi puudumise eest on 6000 krooni.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš tuletab elanikele meelde, et koerte kiibistamine ja registrisse kandmine on loomaomanikule samasugune kohustus nagu vaktsineerimine, ravimine ja tema eest hoolitsemine.

Loomaarst soovitab ka kasse kiibistada, see maksab umbes 450 krooni. “Iga päev satub hoiupaika 5-10 kassi, kuid näiteks selle aasta sees on neist kiibitud olnud vaid kaks,” seletas Jõks. “See jutt, et toakass väljas ei käi, ei ole mingi vabandus. Välitingimustega mitte harjunud looma on kadumisel raskemgi leida, sest müra ja võõras keskkond hirmutavad teda, loom satub segadusse ja võib seetõttu isegi teise linnaossa joosta või auto alla jääda.”

Kiipida saab linna lepingupartneri, Eesti Väikeloomaarstide Seltsi loomakliinikutes üle linna. Lisaks paigaldavad veterinaarid kiipe spetsiaalsetel väliaktsioonidel enimkäidavates kohtades (kaubanduskeskuste ja turgude lähistel, laatadel ja muudel üritustel, kus liigub palju koeraomanikke).