„Vaatamata sellele, et saarel ei olnud leetreid esinenud aastast 1994, oli tervishoiutöötajate valvsus ja professionaalsed oskused väga heal tasemel,“ hindas olukorda terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko. „Me soovime tunnustada omalt poolt nii perearstide professionaalset tööd kui tänada vallavalitsust, kelle abiga korraldati operatiivselt kontaktsete inimeste vaktsineerimine,“ sõnas Dontsenko. Raha inimeste vaktsineerimiseks leiti valla eelarvest.

Leetrid on viimaste aastate jooksul olnud Eesti jaoks üksikjuhtudena esinev nakkushaigus, mis üldjuhul on toodud sisse teistest riikidest. Saaremaa puhang sai tõenäoliselt samuti alguse reisil käinud inimeselt.

Leetrite leviku tõkestamise olulisemaks tingimuseks on kõrge ehk üle 95 protsendi ulatuv leetrite-vastase vaktsineerimisega hõlmatus elanikkonnas. Saaremaa puhangu laiaulatuslikku leviku tõkestamisele aitas kindlasti kaasa ka see, et piirkonna laste leetrite-vastase vaktsineerimisega hõlmatuse tase on üle 97 protsendi.

Laste õigeaegne vaktsineerimine on väga oluline nii vaktsineeritud lapse enda kui ka kogu elanikkonna nakkusohutuse tagamiseks.

Leetrite puhang Saaremaal sai piiritletud tänu terviseameti, perearstide Merike Rüütli, Kaalep Koppeli ja Sille Väli ning nende pereõdede, pediaatri Ülle Käski ja Kuressaare haigla, Saaremaa vallavalitsuse, lasteasutuste juhtide ja veel mitme asutuse koostööle.

Tuleviku vaates tegi sotsiaalministeerium terviseameti ettepanekul seadusmuudatuse, mis annab edaspidi võimaluse leetrite epideemilise ohu korral haiguse leviku peatamiseks kiiresti vaktsineerida haigete lähikontaktseid. Vaktsineerimine on puhangu ohu korral kontaktsetele tasuta.

Kogu maailmas, sealhulgas Euroopas on haigestumine leetritesse oluliselt kasvanud, puhanguid on esinenud mitmetes riikides. Üksi viimase 12 kuu jooksul on Euroopa regioonis registreeritud üle 37 000 haigusjuhu. Maailma Terviseorganisatsiooni 2016. aasta hinnangul olid leetrid Eestis elimineeritud, kuna vaatamata üksikjuhtude esinemisele puudus meil haiguse kohalik levik.