"Poliitiliselt tundub praegu, et kellelegi on väga kasulik, mugav, et kedagi kahtlustatakse. Ma ei usu sellesse, et tegemist on väga tõsiseltvõetava kahtlustusega. Savisaar ei teinud midagi, aga las uurimisorganid teevad oma tööd, kui tahavad," ütles Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimees Endel Uppin. Ta märkis, et kahtlustusi on Savisaarele ennegi esitatud ning antud olukorras on oluline vaadata, mida järgmised päevad toovad. "Ma üldiselt ei spekuleeriks sel teemal," ütles Uppin.

Tark ei torma

Äraootaval seisukohal on ka Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa. "Esmalt peaks ära ootama konkreetse süüdistuse. Süütuse presumptsioon on täiesti selgelt olemas. Praegu oleme sellises faasis, kus tark ei torma. Kindlasti me jälgime asja ja teeme konkreetsed otsused, kui kindel otsus tuleb. Kindlasti koguneme ka omakeskis, see on loomulik protsess," sõnas ta.

"Nii lühikese aja peale nii suure ja segase info põhjal ei hakka mina ühtegi seisukohta kujundama ega ennustamisega tegelema," oli Keskerakonna Võrumaa piirkonna esimehe Anneli Oti kindel seisukoht. Ta lisas, et Võrumaa inimesed on väga tasakaalukad, nad ei ole tormakad ja emotsionaalsed ning konkreetset probleemi neil Savisaare altkäemaksuskandaaliga ei ole.

"See, mis te Tallinnas kokku klopsite, meie ei saa selliseid mänge endale lubada, elame oma rahulikku elu. Tallinn ei ole kogu riik ja kuigi riigi tasemel toimuvad vägagi mõtlemapanevad teod, peab vaatama asju suures plaanis: ärme vaatame ainult Tallinnat. Siin Lõuna-Eestis on meil väga palju probleeme ning Lõuna-Eesti ja maainimeste küsimused on praegu päevakorrast maas. Kahjuks nende skandaalide tõttu," ütles Ott.

Keda võiks aga 29. novembril Keskerakonna foorumil oodata Savisaare kõrvale erakonna esimehe kandidaadiks? "Kindlasti leidub keegi, kes Savisaare kõrval kongressil kandideerib, see on demokraatlik," vastas Uppin. "Esimehe kohale peaks olema rohkem kandidaate. See tuleb protsessi käigus, esitamise aeg on oktoobris, selle on erakonna juhtkond kokku leppinud," viitas võimalikele kandidaatidele Helmut Hallemaa.

Erakonna tegemisi ei mõjuta

Tartumaa piirkonna esimees Aleksandr Suvorov (pildil) ütles Delfile, et erakonna esimehele esitatud kahtlustuse puhul tuleb säilitada rahu, ainult rahu. "Ainult kahtlustuse pärast oleks imelik taanduda ametikohalt, selle taga peaks olema tõsisem asi. Siin on neid näiteid küll, kus on kahtlustatud, asjad on jooksnud liiva ja keegi ei vabanda ka. See teeb kurvaks. Kuni pole kindlat tõendusmaterjali, kohtuotsust, kehtib süütuse presumptsioon," vastas ta Delfi küsimusele, kas Savisaar peaks oma ametikohalt taanduma.

Suvorov ei usu, et Savisaare altkäemaksuskandaal mõjutab erakonna tegemisi. "Küllaltki suur Eesti elanikkond on selle vastu immuunne. Praktika on näidanud, et enne valimisi tullakse sellise asjaga välja. Igaüks teeb oma tööd, aga kuidas ta seda teeb... hinnangute andmine ei ole minu asi. Olen hästi rahulik," ütles ta.

22. septembril esitas riigiprokurör Laura Vaik Harju maakohtule taotluse kõrvaldada Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo ametist kohtueelse menetluse ajaks. Kallo jäi ametisse.

Esialgu lükkas Harju maakohus edasi riigiprokurör Laura Vaigu taotluse kõrvaldada Savisaar ametist. Seda põhjusel, et prokuratuur saatis Savisaare advokaatidele vale dokumendi ja seetõttu ei ole nad saanud tutvuda õige taotlusega. 30. septembril teatas Harju maakohus, et Edgar Savisaar kõrvaldatakse ametist.

Edgar Savisaar kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises. Kalev Kallole on esitatud kahtlustus altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises.

Kahtlustatav või süüdistatav kõrvaldatakse ametist prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta võib edasi töötades jätkuvalt toime panna kuritegusid; edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.