Keskerakonna Noortekogu esimees Siret Kotka kritiseerib Reformierakonda, sest nad on pidevalt rääkinud nn. “õhukesest riigist”, mis tegelikkuses on vaid kavalalt konstrueeritud illusioon, teatas Keskerakond.

“Idee on kõik erastada, et hiljem selleltsamalt meie riigilt miljardeid välja pumbata. Nii tahab Reformierakond teha ka Eesti Postiga. Kehtib lihtne reegel, mida jõulisem saab olema tulevane omanik, seda suuremad riigipoolsed dotatsioonid ootavad teda ees,” lausus Kotka. “Tekib küsimus, et kui kõik on maha müüdud ja riik on muudetud olematult õhukeseks, kust raha võtta? Vastus on imelihtne — Reformierakond tõstab või kehtestab uusi rahvalt võetavaid makse, et siis erastatud riigiettevõtete üüratud dotatsioonid kinni maksta.”

Kesknoored on seisukohal, et erafirmadel on lühiajalised majanduslikud eesmärgid ja nad ei ole orienteeritud avalikku teenuse pakkumisele. Nad ei suuda pikaajalist stabiilset teenust avalikkuse huvides pakkuda. Siinkohal oleks heaks näiteks Edelaraudtee. Eriti ohtlik on enamusosaluse müük, sest seejärel tõstetakse tariife kasumi tõstmiseks, mitte teenuse arendamiseks.

Juuli lõpus tunnistas ka liberaalseid seisukohti kajastav majandusajakiri The Economist, et seni probleemide lahendusena pakutud erastamine ei ole andnud oodatud tulemusi, vaid on tihti kaasa toonud hoopis hulgaliselt probleeme. Sellest annab tunnistust ka see, et 20. sajandil on erinevaid infrastruktuure taas riigistatud, nii arenenud (Suurbritannias raudtee) kui ka arengumaades (Argentiina).

Kesknoorte juhi Siret Kotka sõnul on kindel see, et Eesti Posti erastamine toob endaga kaasa kaks asja: esiteks, maal halveneb teenuse kättesaadavus veelgi, ja teiseks suurenevad nõuded dotatsioonidele. “Ei ole liiast öelda, et Eesti Posti taolisest erastatud riigiettevõttest saab uue omaniku jaoks nii-öelda lüpsilehm, mille abil riigilt igal aastal rohkem erinevaid toetusi välja nõuda. Lõppkokkuvõtteks läheb Eesti Post erakätes riigile kordades rohkem maksma kui praegu riigi omanduses,” selgitas Kotka.