Märtsi lõpus läkitas Eesti keskkonnaühenduste koda (EKO) valitsusele märgukirja, milles tuletatakse meelde, et seni läbiviidud keskkonnamõjude hindamine ja selle tulemused piiravad oluliselt valitsuse valikuid Saaremaa püsiühenduse kava heakskiitmisel, kirjutab Saarte Hääl.

Põhjus on selles, et Saaremaa püsiühenduse kavas vaadeldakse alternatiivsete võimalustena rajada üle Suure väina erinevaid sillavariante. Samas ei ole aga senine keskkonnamõjude hindamine kõrvaldanud teaduslikult põhjendatud kahtlust selle kohta, et erinevad sillaalternatiivid võiksid avaldada negatiivseid mõjusid Natura 2000 võrgustikku kuuluvatele Väinamere linnualale ja Väinamere loodusalale.

EKO märgukirjas on rõhutatud, et niikaua, kui pole veenvalt ja teaduslikult tõestatud, et sild üle Suure väina ei avalda Natura 2000 võrgustiku ala looduskeskkonnale olulist negatiivset mõju, ei saa ka valitsus langetada otsust rajada üle Suure väina just sild. Säärane otsus oleks vastuolus nii keskkonnajuhtimissüsteemi seadusega (seaduse § 45 lg 2) kui ka Euroopa Liidu õigusaktidega ning Euroopa Kohtu seni langetatud otsustega, on öeldud EKO märgukirjas.

Varem on mitmed EKO-sse kuuluvad organisatsioonid (näit Eesti ornitoloogiaühing) väitnud, et keskkonna seisukohalt vaadatuna on parim lahendus veo korraldamisel üle Suure väina kas parvlaevaühenduse edendamine või siis tunneli rajamine.

Möödunud aasta septembris kiitis keskkonnaamet heaks Saaremaa püsiühenduse kava keskkonnamõju hindamise kava aruande. EKO on selle heakskiidu vaidlustanud.

EKO on Eesti keskkonnaühendusi ühendav poliitiliselt sõltumatu koostöövõrgustik, mis moodustati 2002. aastal. Praegu kuulub EKO-sse üheksa valitsusvälist organisatsiooni.