Keskkonnatasude seaduse eesmärk on koondada ühte terviklikku õigusakti seni eri seadustes ja nende rakendusaktides sätestatud keskkonnatasude rakendamise alused, nende arvutamise, maksmise ja laekunud raha kasutamise, kontrollimise ja aruandluse regulatsioonid. Samuti määrab seadus kindlaks keskkonnakasutuse tasulisuse ulatuse ja saastetasumäärad kuni aastani 2009, teatas keskkonnaministeerium.

Keskkonnatasusid rakendatakse Eestis juba 1991. aastast, kuid seni on olnud nende positiivne mõju keskkonnale olnud ebapiisav, kuna tasumäärad on olnud liiga madalad.

Keskkonnatasude seadus hakkab kehtima 1. jaanuarist 2006. Seadus muudab kehtetuks saastetasu seaduse ja keskkonnakasutusest laekuva raha kasutamise seaduse ning mõned veeseaduse, maapõueseaduse, kalapüügiseaduse, metsaseaduse ja jahiseaduse paragrahvid.

Keskkonnatasu on saastetasu ja loodusvara kasutusõiguse tasu. Saastetasu makstakse saasteainete paiksetest saasteallikatest välisõhku, põhjavette, veekogusse või pinnasesse viimise ja jäätmete kõrvaldamise eest. Kasutusõiguse tasu makstakse maavarade kaevandamisõiguse, vee erikasutusõiguse, kalapüügiõiguse, kasvava metsa uuendusraie ja jahipiirkonna kasutusõiguse eest.