Keskfraktsiooni esimehe Vilja Savisaare sõnul tähendab järgmise aasta riigieelarves kavandatud tulumaksu langetamine pöördepunkti, kus langeb suure osa Eesti perede elatustase, teatas Delfile Keskerakonna pressiesindaja.

“Tulumaksureform toob kaasa kõrgemad kaudsed maksud ja viletsama avaliku teenuse,” ütles Savisaar. “2005. aasta riigieelarve tähendab maksumaksjale üha kehvema kvaliteediga haridust ja arstiabi.”

Savisaare sõnul soovib Keskerakond tuleva aasta eelarvest täiendavalt 40 miljonit krooni laste koolitoidule. “Paljudele õpilastele on soe toit koolis peaaegu et ainuskord päevas süüa, sest vaesuspiiril elab Eestis ligi kolmandik lapsi,” selgitas Savisaar. “Samuti seisab Keskerakond kiirabi ja Tallinna lastehaigla rahastamise ja munitsipaalehituse jätkamise eest.”

Savisaare sõnul on obstruktsionismi näol tegemist opositsioonivähemuse ainukese tsiviliseeritud võimalusega mõjutada parlamendienamust langetama otsuseid kogu ühiskonna huvides.

“Eesti poliitilises kultuuris kasutas esmakordselt ulatuslikult obstruktsionismi Reformierakond tollitariifide arutelul,” märkis Savisaar. “Toona nimetas Siim Kallas obstruktsionismi oluliseks õppetunniks kõigile, sest keegi ei saa loota, et ta rullib teisest üle ja viib oma tahtmise jõuga läbi. Kallas rõhutas, et suured otsused nõuavad kokkulepet valitsuse ja opositsiooni vahel.” Eelmisel neljapäeval sundis Keskfraktsioon kümneminutilisi vaheaegu võttes kogu ööks tööle.

Riigikogu asespiikri, reformierakondlase Rein Lang on öelnud, et ei saa Keskerakonna fraktsiooni eelmisel kolmapäeva õhtul alanud tegevust eelarve menetlemisel kuidagi mõistlikuks pidada.

“Esmalt püütakse parlamenti naeruvääristada kümnete sõnasõnalt sarnaste muudatusettepanekute esitamisega eelarvesse. Seejärel valatakse oma kibestumist välja Riigikogu istungi venitamisega esitamata selgitusi või soove, mille baasilt oleks võimalik konstruktiivne arutelu.”