Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul peitub taolise olukorra põhjus selles, et suuremalt jaolt kogutakse liikmemaksu suurüritustel.

"Peamiselt on selleks osakondade ja piirkondade aastakoosolekud, kus suurem osa liikmetest osalevad. Piirkonna liikmemaksu võib tasuda aasta jooksul, kuid oleme piirkondadele palunud suurema osa maksudest juba oktoobriks kokku koguda," lausus Toobal.

Keskerakonna Tartu piirkonna juhi Aadu Musta hinnangul pole see hea tulemus."Minu kogemus on see, et suuremad maksmised käivadki suurtel aastakoosolekutel. Kui tulevad suvepäevad, siis on see üks hetkedest, kus paljud maksavad. Ega see lainetamine väga hea ei ole. Samas Keskerakonnas pole kõik nii nagu sõjakoolis, et kõik käib täpselt kella järgi."

Toobali sõnul on Keskerakonnal mitut laadi liikmemaksu. Partei lihtliikme liikmemaks töötavale inimesele on kümme eurot ja pensionärile ning mittetöötavale õpilasele üks euro aastas.

Keskerakonna liikmemaksu tasujad TOP 5
1. Aadu Must 1171 €

2. - 3. Siiri Oviir 1074 € (endine liige)

2. - 3. Vilja Savisaar-Toomast 1074 € (endine liige)

4. Enn Eesmaa 1000 €

5. Kalev Kallo 777 €

Allikas: Keskerakonna annetuste register

(I kvartal 2012)

Erakonna riigikogu liikmed tasuvad vastavalt põhikirjale kõrgendatud liikmemaksu, mis on seitse protsenti brutopalgast igas kuus.

Mitmed riigikogu liikmed tasuvad mitme kuu liikmemaksu kas ette või tagantjärgi korraga ning sellest tulevad Toobali väitel ka liikmemaksu summade erinevused.

Aasta esimese kolme kuu suurimate liikmemaksu tasujate nimekirjast võib leida Keskerakonna Haabersti piirkonna juhi Kalev Kallo, europarlamendi liikmetest endised keskerakondlased Siiri Oviiri ja Vilja Savisaar-Toomasti, Keskerakonna juhatuse aseesimehe Enn Eesmaa ning Tartu piirkonna juhi Aadu Musta.

Musta sõnul pole Eesti Keskerakonna annetuste registris liikmemaksuna kirjas oleva tuhandet eurot ületava summa näol tegemist liikmemaksuga, vaid teadliku annetusega.

"Tartus visatakse nalja, et piirkond elab Musta raha peal. Ma olen piirkonna esimees ja erakonnal tekkisid raskused. Tuli kas büroopinnast loobuda või ise juurde maksta ja ma valisin selle tee, et kui on võimalik, siis tuleb aidata," kommenteeris Must.

Toobali kinnitusel korraldavad liikmemaksude kogumist alates eelmisest aastast piirkonnad.

"Seega kui Pärnumaa piirkond kogub näiteks liikmemaksudest aastas 1000 eurot, siis seda saab kasutada vastavalt piirkonna juhatuse otsustele ürituste korraldamiseks, voldikute trükkimiseks jne. Seoses selle süsteemiga on märgata liikmemaksu laekumise kasvu, sest kogutud vahendid jäävad üksnes piirkonna kasutusse," lausus Toobal. Varasemalt laekus liikmemaks partei keskbüroo kontole.