Keskerakonna Saaremaa piirkonna uus juht Jaanika Rikko ennast erakonna päästjaks nimetama ei soostu. "Ma pole päästja, ma olen vette visatud teiste poolt," ütles Rikko. Tema sõnul oli ta veel reedel kindel olnud, et ta konverentsile ei lähe. Kuid siis olevat endast märku andnud parteiline südametunnistus ning edasine on juba kohaliku Keskerakonna ajalugu, kirjutab Saarte Hääl.

Rikko sõnul on tal aated, mis klapivad Keskerakonna põhitõdedega. Ta lisas, et kuigi teda on kutsutud ka kõikidesse teistesse erakondadesse, on ta ristikulehe-parteile ikka truuks jäänud. Üks põhjusi on kindlasti ka see, et ta ei ole rahul praeguse riigivõimuga. "Ma olen viie aastaga kaotanud kodanikutunde," sõnas vastvalitud juht.

"Ma ei tea veel, kas hakkan seda tööd tegema hästi või halvasti," märkis 16-aastase erakonnastaažiga Rikko, kelle sõnul on võimalik edasi minna, sest on olemas grupp inimesi, kes mõtlevad ühtemoodi ja ajavad ühte asja.

Oma eelkäija parteist väljaviskamise kohta ütles Jaanika Rikko, et Kalle Laanetit tema austab. Seda oli ta öelnud ka oma sõnavõtus pärast seda, kui oli valituks osutunud. Kuigi paar inimest olevat selle peale nägu krimpsutanud.

Samas tõdes ta, et Laanet poleks pidanud asju ajama nii, nagu ta ajas. Selle arvamuse, et piirkonnajuhiks valituna on ta asunud Savisaare poolele, lükkas Rikko ümber, öeldes, et asi pole üldse Edgar Savisaares. Keskerakond on tema sõnul igati demokraatlik erakond, kus saab asju arutada erinevatel tasanditel. "Aga jah, Edgar Savisaar on minu jaoks Keskerakonna sümbol küll," ei varjanud Rikko, et parteijuht tema jaoks midagi tähendab. "Ma austan teda kui poliitikut väga."
Tõdemuse peale, et inimesi oli konverentsil kohal vähevõitu, märkis Rikko üllatuslikult: "Raul (ajakirjanik Raul Vinni - toim), ma ei välista, et ka sina oled varsti meie ridades."

Kuu aega tagasi juhatuseta jäänud piirkonna konverentsi valmistas seekord ette Tallinna peakontor. Üllatusena tuli teade, et seni korralisena toimuma pidanud konverents on kuulutatud erakorraliseks. Kasulik oli see juba seetõttu, et kui korralisel konverentsil on otsuste tegemiseks vajalik piirkonna liikmetest neljandiku kohalolek, siis erakorralisel piisab vaid kümnendikust. Napilt nelja protsendiga see kvoorum ka ületati.

Erakonna Tallinnast kohale saabunud peasekretäri Priit Toobali sõnul ongi olukord ilma juhatuseta piirkonnas erakorraline ja seega pole midagi imestada, et korralisest konverentsist sai erakorraline.

Mida koosolekul räägiti või kuidas otsustati, seda ajakirjandusele ei näidatud. Kui veel eelmisel aastal olid piirkonna konverentsid ajakirjandusele avatud, siis seekord saadeti kõik ajakirjanikud pärast Eesti hümni laulmist ukse taha. Uksed avanesid taas, kui koosolek oli lõppenud ja Jaanika Rikko parteikaaslastelt õnnitlusi vastu võttis.

Priit Toobal märkis ka seda, et juhatus valiti igati demokraatlikult ning keskkontori poolt kedagi ei määratud, kuigi Kalle Klandorf sellele laupäeval ilmunud ajalehes Meie Maa viitas. Toobal ütles, et samuti konverentsil viibinud Klandorf olevat ajalehe peale päris kuri. "Teda mõisteti täiesti valesti," nentis peasekretär.

Kas keskkontor kedagi määras või mitte, seda avalikkusele ilmselgelt ei öelda, kuid juhatusse kuuluvad näiteks kaks Tallinna linnavalitsuse töötajat ja noormees, kes oli konverentsi päevaks erakonda kuulunud vaid neli päeva.

Vastates küsimusele vähesest osavõtust piirkonna konverentsist, hakkas Toobal kohe rääkima sellest, et ka eelmise aasta konverentsil ei saadud kvoorumit kokku ning seega on kõik eelmise juhatuse tegemata töö. "Viimase kahe aastaga on Saaremaa piirkond käest lastud," ei andnud Toobal nüüdseks erakonnast välja visatud Kalle Laaneti juhitud juhatusele armu. Küsimusele, kas nüüd võib ta pea anda, et järgmisel konverentsil on osalejaid rohkem, vastas Toobal: "Seda pead ei anna mina, vaid piirkonna uus esimees Jaanika Rikko."

Rikko ise ütles, et kuidas edasi minnakse, ta veel öelda ei oska. "Küsi poole aasta pärast uuesti. Poliitikutele antakse ikka sada päeva," lausus vastvalitud juht.