Sügisel toimusid Keskerakonna esimehe valimised, kus pikaajaline esimees Edgar Savisaar suutis saavutada napi võidu riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simsoni üle. Koheselt järgnesid ka spekulatsioonid, et Savisaar üritab kättemaksuks Simsonit fraktsiooni esimehe kohalt kukutada.

Keskerakonna fraktsioonis oli sisevalimistel Savisaart toetanud poliitikutel napp ülekaal, Savisaare toetajaid oli 14, Simsoni toetajaid 13. Dmitrijev erakonna sisevalimiste eel selgelt oma eelistust ei väljendanud, aga teda loeti sellest hoolimata Savisaare leeri inimeseks.

Kui nüüd Dmitrijev lahkub riigikogust ja tema asemele tuleb Paasmäe, on Savisaare toetajate ülekaal kadunud. Lisaks pole kindel, kas erakonna sisevalimistel Simsoni vastu olnud inimesed oleksid tema vastu ka fraktsiooni sisevalimistel.

Keskerakonna fraktsioon riigikogus arutab Dmitrijevi juhtumit esmaspäeval. Riigikogust lahkumine on tema enda otsustada, aga kuna tema suhtes on käimas ka kriminaalmenetlus, siis kuriteos süüdimõistmise korral jääb ta riigikogu kohast automaatselt ilma.

Valesti läinud saunaõhtu

Keskerakonna seminar Harjumaal Pedase hotellis kestis teisipäevast kolmapäevani. Esinesid Edgar Savisaar ja Tiit Vähi, arutati valimisseadust ja uue aasta plaane, seejärel tuli õhtusöök ja järgnes vaba aeg.

Käia sai ka saunas, mis asus natuke eemal eraldi majakeses. Saunast käis läbi igasugu inimesi, aga Dmitrijevile häda kaela toonud melodraama tunnistajaid oli väga vähe ja me teame toimunust Martin Repinski jutu ja mõne kuulujutu abil.

Millalgi, ilmselt siis saunas, hakkas Dmitrijev tegema lähenemiskatseid Siret Kotkale, kes aga Dmitrijevi vastu huvi ei tundnud ja kui mehe käitumine liiga agressiivseks muutus, põgenes Kotka tuppa ja sulges ukse. Dmitrijev ajas teda taga, üritas tuppa tungida ja siis sekkus Repinski, kes üritas Dmitrijeviga rääkida ja andis talle selle käigus obaduse, et tal mõistus pähe tuleks.

Repinski läks magama, arvates, et olukord on rahunenud. Dmitrijev raevutses veel natuke ja istus siis autorooli. Kilomeetri kaugusel hotellist sõitis ta teeristis otse teelt välja, auto jäi kinni ja ta helistas kiirabisse. See toimus kolmapäeval kell 01.02.

Dmitrijev saatis täna vaid lühikese vabandava pressiteate ega vastanud hiljem telefonile. Ka Kotka kommentaari ei õnnestunud täna saada. Enamik küsitletud keskerakondlasi kommenteeris, et ei näinud neid sündmuseid pealt.

Seminaril osalenud Aadu Must ei oleks Dmitrijevist taolist käitumist oodanud. "Igapäevatöös on ta väga rahulik, korrektne, korralik mees. Mul on tohutult kahju kõigest, mida ma kuulen," ütles Must.

Nii Dmitrijev kui Repinski valiti riigikokku esmakordselt sel kevadel.