Säärase päeva valimist erakonna kongressiks võib vast pidada austusavalduseks erakonna senisele juhile. Keskerakond ise seda siiski ei maininud, kui Delfi erakonnalt uuris, miks kongress nõnda kaugele nihkus. Kõne all olid olnud ka tähtajad septembris või oktoobris.

Kui kongressi aeg paika pandi, ütles Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk, et on vara rääkida, kas erakonna kongressilt võib oodata ka muudatusi erakonna juhtimises. Nüüdseks on see muidugi märksa ootuspärasem, kuna erakonna juhi kohale kandideerib ka Kadri Simson.

Peale Simsoni ja Savisaare on oma kandidatuuri üles seadnud ka Jaanus Karilaid, eurosaadik Yana Toom, äsja Lauri Laasi asemel riigikokku pääsenud Oudekki Loone, riigikogulased Toomas Vitsut ja Mihhail Stalnuhhin, kes eelduste järgi kandideerivad kas oma soosiku toetuseks või vastaskandidaadilt häälte ära võtmiseks.

Keskerakonna kongressil on 1092 delegaati. Kadri Simsoni on esimehekandidaadiks nimetanud viis piirkonda: Narva, Raplamaa, Pärnumaa, Pärnu ja Tartu. Neil piirkondadel on kokku 145 delegaati. Edgar Savisaarele on toetust avaldanud 16 piirkonda, nende seas kõik Tallinna kaheksa piirkonda. Kokku on Savisaare esimehekandidaadiks esitanud piirkondadel 627 mandaati. Kuus piirkonda on esimehe kandidaadiks seadnud nii Savisaare kui Simsoni.

Augusti alguses selgus, et Savisaare haigusleht on lõpetatud, ta loobus riigikogu kohast ning asus taas tööle linnavalitsuses. Septembris esitas kaitsepolitseiamet Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises ja 30. septembril kõrvaldas kohus Savisaare linnapea ametist.