Eesti Keskerakonna Tallinna piirkondade esimehed arutasid 20. aprillil Pirital erakonnas tekkinud olukorda. Esimehed tõdesid ühiselt, et ennast siseopositsiooniks nimetav keskerakondlaste grupp on ületanud igasuguse eetilise ja moraalse piiri lahkarvamuste lahendamisel, teatas Delfile Keskerakonna infojuht.

Koosolekul osales Haabersti piirkonna (150 liiget) esimees Kalev Kallo, Kesklinna piirkonna (426) esimees Kalle Mihkels, Kristiine piirkonnast (172) Kaimo Järvik, Lasnamäe piirkonnast (553) Jüri Lang, Mustamäe piirkonnast (361) Helle Kalda, Nõmme piirkonnast (424) Peep Põdder, Pirita piirkonnast (100) Enno Tamm ja Põhja-Tallinna piirkond (265) Merike Kalam.

„Avalik valede kasutamine ning oma solvumise ja ambitsioonide varjamine „sisedemokraatia“ sildi taha on tugevasti vähendanud kogu erakonna ühiste jõupingutustega loodud poliitilist kapitali, rikkunud oluliselt Keskerakonna mainet,” on kirjas piirkonnajuhtide avalduses.

„Vaatamata korduvatele pakkumistele lahkarvamuste tasakaalukaks lahendamiseks on nn siseopositsioon asunud valima „mängukaaslasi“, halvustama kolleege, valikuliselt täitma erakonna juhtorganite otsuseid ning asunud erakonnakaaslastele oma seisukohti edastama meedia vahendusel,” leiavad Tallinna piirkonnajuhid.

Pakutud, ent kasutamata lahendusteks nimetavad piirkonnajuhid Tartu kongressil erakonna lihtliikmetele Euroopa Liidu referendumi asjus vaba otsustuse jätmist, nn südametunnistuse deklaratsiooni; erakonna ministrite konverentsi korraldamist selgitamaks valitsuses oldud aja töövõite ja vajakajäämisi ja üldist erakonnasisest eelvalimist europarlamendi nimekirja moodustamiseks.

„Alatult peteti erakonnakaaslasi, andes küll nõusoleku osaleda erakonnasisesel Europarlamendi kandidaatide valimisel, kuid olemata rahul demokraatlikul viisil kujunenud nimekirja koosseisuga, keeldudes kandideerimast Keskerakonna nimekirjas,” on kirjas avalduses. „Seega, nõudes sisedemokraatiat, on nad eiranud kõige otsesemalt kogu erakonna demokraatlikku tahet ja võimalusi sisediskussiooni pidamiseks.”

„Samuti eirati Riigikogu fraktsioonisisese salajase hääletuse tulemusi (17:8) Riigikogu aseesimehe kandidaadi ülesseadmiseks. Konkureeriva kandidaadi esitamisega vahetati kogutud poliitiline kapital sotsiaaldemokraatide ning isamaaliitlaste häälte eest peenrahaks. Peame sellist käitumist lubamatuks,” leiavad piirkonnajuhid.

„Seoses eelpool tooduga nõuame Keskerakonna esimehelt ja juhatuselt selget seisukohavõttu ning nimetatud grupi erakonnaliikmete tegutsemismotiivide ja -vahendite hukkamõistu,” on kirjas avalduses. „Nõuame Haabersti piirkonna ja Nõmme piirkonna juhatuste otsuste kiiret kinnitamist Keskerakonna juhatuses. Samuti kutsume teiste Keskerakonna piirkondade esimehi üles ühinema meie nõudmisega.”

27 tuntud keskerakondlast koostasid sel nädalal erakonnale avaliku kirja, kus nendivad, et erakond on kriisis ja nõuavad juhtimise kardinaalset muutmist.

“Keskerakonnas on kriis. Erakonna juhtimine on tsentraliseeritud ja juhikeskne. Erakonna volikogu on kujunenud tühjaks jututoaks, millel tegelikult pole väljundit ei juhatusse, erakonna tegevusse riigikogus ega ka reaalsesse poliitikasse. Keskerakonna lihtliikmed on võõrandunud nii erakonnast kui ka tema juhtimisest,” on selels ajakirjanduses avaldatud kirjas öeldud.