17. veebruaril toimus Keskerakonna Ida-Viru piirkonna aastakoosolek ning hoolimata Edgar Savisaare kõnekast üleskutsest hääletada Keskerakonna Ida-Viru piirkonna juhiks Martin Repinski, jätkab piirkonna juhina Kadri Simsoni toetajate leeri kuuluv Eevi Paasmäe.

Eevi Paasmäe valiti juhiks häältega 62:72.

Pikka aega Keskerakonnas Ida-Viru piirkonna juhi tööd teinud Paasmäe ütles, et tema jaoks oli täiesti uus kogemus viimase kuu aja jooksul toimunud niivõrd inetu ja aktiivne vastaskandidaadi valimiskampaania, mille käigus teda ka mustati. "Alates sellest, et ma ei juhi, ei kontakteeru inimestega, olen nad ära unustanud," loetles Paasmäe, kuid kõige eredamaid näiteid ei soovinud ta ajakirjandusega jagada.

Väidetavalt olid häiritud ka mitmed erakonnaliikmed, sest varasemalt on harjutud, et kogunetakse suurema kärata kord aastas koosolekule ning hääletatakse sobiva kandidaadi poolt. "Ei ole olnud sellist piirkonnaliikmete ahistamist. Kui ikkagi inimestele helistatakse 2, 3, 4 korda päevas ja kui mõni inimene ütleb otse, et on Eevi Paasmäe poolt ja seepeale unustatakse talle teatada, millal buss tuleb. Ma ei hakkaks seda läbi ajakirjanduse võimendama, aga see oli väga väsitav," sõnas Paasmäe. Nii Repinski kui ka tema abiline käisid vaheldumisi valijate ukse taga oma visiooni tutvustamas ning koosolekule kutseid jagamas. Paasmäe tõi välja ka juhtumi, kus ühele eakamale erakonnaliikmele tuldi ukse taha kell pool kümme õhtul ning segati ta öörahu. "See oli juba üle pingutatud, oleks olnud riigikogu või europarlamendi valimised, kuid piirkonna üheks aastaks juhtorganite valimised..." sõnas Paasmäe.

Repinski ei jää vastuseta

Räpaseks kiskunud valimisvõitlusest tõi näiteid ka Martin Repinski, pidades silmas konverentsi ajal levitatud lendlehti, mille kohaselt toetaks ta justkui narkootikumide legaliseerimist. Repinski kinnitas, et helistas koos abilisega läbi paljud Ida-Viru piirkonna liikmed ning ukse taha mindi neile erakonnaliikmetele, keda telefonitsi kätte ei saadud. "Neid inimesi, kes kindlalt toetasid teda (Paasmäed), kes on aastaid koostööd teinud, kes kunagi ei vali kedagi teist, kindlasti neid see võis häirida, et minu poolt tuli reklaam või käisin kohapeal ja rääkisin nendega juttu," kirjeldas Repinski. Võimalikku mustamist ja inetusi Repinski ei kinnitanud. "Me olime lõpuni viisakad, ei öelnud ühtegi halba sõna, ei mänginud sellist musta mängu," sõnas Repinski.

"Minu inimesed jäid minu taha, nad ei tahtnud mingit lõhestumist. Erakonnas ei vahetata, vaid valitakse inimesi, aga kui erakonna peasekretär sellest aru ei saa, on see tema probleem," sõnas Paasmäe.

Savisaar ja Toom pingutasid viimase hetkeni

Aastakoosolekule isiklikult kohale tulnud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja europarlamendi saadik Yana Toom üritasid veenda Keskerakonna Ida-Viru piirkonna liikmeid valima uueks esimeheks riigikogu liiget Martin Repinskit.

Edgar Savisaar viitas oma toetuskõnes Sillamäe tunnuslausele, et tegu on värskete meretuulte linnaga ja värskeid tuuli vajab ka Ida-Viru piirkonna juhtimine. "Ma olen kandidaat Martin Repinski poolt. Ta on noor riigikogu liige, kes toetas erakonna kongressil ka mind, aga mitte nii nagu mõningad teised," vahendas Põhjarannik Savisaare sõnavõttu. Savisaarega pikalt koostööd teinud Paasmäe on taolisest käitumisest nördinud: "Täna on aasta 2016 ja ma olen jõudnud uuele tõdemusele," sõnas Paasmäe Delfile.

Tallinna intriige ei tohiks tuua kohalikule tasandile.
Eevi Paasmäe

Saalis jagati kümne riigikogu keskfraktsiooni liikme kirja, millele oli alla kirjutanud ka kolm erakonna aseesimeest ja kus samuti kutsuti idavirulasi hääletama Repinski poolt. Muu hulgas põhjendati seda sellega, et Repinski on riigikogus üks aktiivsemaid liikmeid, kes võtab pidevalt sõna ning ei jää pelgalt kõrvaltvaatajaks. Sellele vaidles vastu Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson, viidates asjaolule, et Repinski on üks fraktsiooni suuremaid puudujaid ja harvemaid sõnavõtjaid. Sellega Repinski ei nõustunud ning taoline fraktsioonikaaslase sõnavõtt valmistas talle pettumust.

Paasmäe pooldajad riigikogu liikmed Mihhail Stalnuhhin ja Valeri Korb avaldasid aga hämmingut, et miks erakonna juhtkond ei usalda kohalikke juhte. "Piirkond on eelkõige selleks, et lahendada kohalikke asju ja see võitlus tipp-poliitikas ei peaks mõjutama koostööd ja tegemisi piirkonnas. Meie koostöö on hoopis teisel tasandil, meid ei häiri see, kas Edgar Savisaar on erakonna esimees või mitte. Meil on vaja oma meeskonda koos hoida, meid on nii vähe ja kui hakkame veel seda lõhkuma... Tallinna intriige ei tohiks tuua kohalikule tasandile," leidis Paasmäe.

Ida-Virumaa piirkonna juhatuse liikmeteks valiti Jelena Koršunova, Dmitri Lett, Alevtina Jermakova, Kaarel Pürg, Valeri Kuznetsov, Maria Merkulova, Anatoli Ambrozi ja Riho Kutsar. Keskerakonna volikogusse valiti Ida-Virumaalt Jelena Koršunova, Dmitri Lett, Veikko Luhalaid, Alevtina Jermakova ja Ivo Piirits.