Koolilõuna toetuse alammääraks kehtestataks senise 0,78 sendi asemel 1 euro ühe õpilase kohta õppepäevas. Eelnõu autorite hinnangul on eelnõu jõustamisega kaasnev kulu riigieelarvele 8,9 miljonit eurot.

Valitsus toetab haridus- ja teadusministeeriumi ettepanekul põhimõtet, et koolilõunatoetust laiendatakse ka gümnaasiumiõpilastele - vastavasisuline punkt on kirjas ka valitsuse koalitsioonilepingus.

Samas ei toetata eelnõu esitatud kujul, kuna ei peeta põhjendatuks koolilõuna toetuse alammäära seaduse tasandil kehtestamist.

Samuti ei saa riigikoolide puhul erinevalt munitsipaalkoolidest rääkida toetuse eraldamisest koolilõuna kulude katmiseks ja selle sidumisest seejuures 1 euroga.

Riigikoolide osas ei eralda riik täna toetust, vaid katab koolilõuna kulud põhikooliastmes õppivatel õpilastel tervikuna, kuna riik on nende koolide pidaja.

Haridus- ja teadusministeerium soovib esitada lähiajal omapoolsed ettepanekud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmisks.

Keskerakonna fraktsiooni algatatud sarnase sisuga eelnõu oli valitsuse 28. aprilli 2011. aasta istungil, kus otsustati eelnõu mitte toetada.