Seni Keskerakonda esindanud Tõnis Möldrist saab komisjoni asendusliige.

Täna Keskerakonna poolt ERJK-le esitatud liikme nimetamine tuleneb Keskerakonna juhatuse 4. märtsi vastavasisulisest otsusest ning ERJK senise koosseisu volituste lõppemisest, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

Erakonnaseaduse § 1210(2) kohaselt kuuluvad ERJK-sse õiguskantsleri nimetatud liige, riigikontrolöri nimetatud liige, riigikogus esindatud erakonna poolt nimetatud liige, kes ei ole riigikogu ega vabariigi valitsuse liige. ERJK liikme volitused kestavad viis aastat.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon teatas märtsi keskel, et plaanib Keskerakonda saata audiitori erikontrolli, et taaskord läbi vaadata Keskerakonna raamatupidamine ning küsitavusi tekitavad sularahatehingud.

Kõik sai alguse, kui ERJK päris Keskerakonnalt aru, miks oli neil 2014. aasta aruandes deklareeritud sularaha jääk eelmise aasta lõpus 174 427 eurot ehk üle kahe korra rohkem kui aasta varem. Septembris teatas Keskerakond, et enne viimaseid riigikogu valimisi vajas erakond suurel hulgal sularaha, sest kartis oma pangaarvete arestimist. Komisjonis tekitas see selgitus segadust ja nad pärisid selle kohta lähemalt aru. Lisaks pangakonto väljavõtetele tahtis ERJK ka 2015. aasta kohta kõik kassa sissetuleku- ja kassa väljaminekuorderid või nende koopiad.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal taotles 10. veebruaril ERJK-le saadetud kirjas vastamise tähtaja pikendamist. "Kuivõrd järelepärimises puudub õiguslik alus, selle eesmärk jääb ebaselgeks, küsitud on ebamõistlikul hulgal informatsiooni ning täitmise tähtaeg on minevikus, siis Keskerakond ei pea võimalikuks sellele käesoleval hetkel vastata," seisab taotluses.