"Oudekki Loone on jaganud valeinformatsiooni," ütles Simson garantiikirjadega seotut kommenteerides. Nimelt oli Loone hämmastuses, et toonased aseesimehed - Kadri Simson ja Enn Eesmaa - teda kui uut erakonna peasekretäri garantiikirjadest ei informeerinud.

"Mäletatavasti väitis ta peale Keskerakonna juhatust 4.septembril ajakirjanikele, et ma ei pidanud võlakirjadest teadma, sest 2014 detsembris oli kibe valimiskampaania ja polevat olnud mahti informeerida," meenutas Simson.

"Olen täiesti hämmastunud, et 2014. aasta garantiikirjadest keegi ei tea. Tolleaegsed aseesimehe Kadri Simson ja Enn Eesmaa ei öelnud midagi mulle. Ma olen üllatunud, aga samas ma mõistan, et suur kampaania ja ju läks inimestel meelest. Toona oli kommunikatsioonis ilmselgelt probleem," kommenteeris Loone ka tänasel pressikonverentsil.

Simsoni sõnul oleks korrektse asjaajamise puhul nii tema kui ka Enn Eesmaa olema sellise mahuga otsustest teadlik. Veelgi enam: lepingu allkirjastamise päeval, 2. detsembril 2014 olid Simson ja Eesmaa riigikogu istungil.

"Aga minuga ei jagatud infot garantiikirjade olemasolust," kinnitas Simson. "Kinnitan, et tõepoolest me ei teadnud," ütles Enn Eesmaa, ja tõi välja, et aastal 2014 oli Keskerakonna ladvikus käimas kahte leeri (Simson-Ratas-Reps vs Savisaar) jagunemine. "Sellest ajast peale olid juhatuse liikmed, kaasa arvatud meie, aseesimehed, veel rohkem blokeeritud nendest otsustest ja võib isegi öelda, mahhinatsioonidest, mis erakonna ladvikus toimusid," kirjeldas Eesmaa. "Selle pärast tahame väga pingsalt saada vastuseid nendele küsimustele," viitas Eesmaa garantiikirjadega seonduvale.

"Olen ise olnud peasekretäri ametis ja toona oli tavaks juhatuse liikmeid hoida finantsotsustega kursis ja pikaajalise kohustuse võtmisel olid nad otsuse tegemise juures. Seetõttu pean tänast asjade kulgu kahetsusväärseks ja nimetan seda usalduskriisiks," sõnas Simson.

"Ta kas teadlikult või liiga vähest informatsiooni omavana ei räägi tõtt. Vähemalt teoreetiliselt on ka see võimalik, et ka tema ei tea kõike. Aga tema kui peasekretär peaks kindlasti neid asju teadma. Erakonna esimees ei ole ju kõige tugevama tervise juures," kommenteeris Loone väljaütlemist Enn Eesmaa, üks Keskerakonna aseesimeestest ajal, mil Priit Toobal allkirjastas Keskerakonna nimel väljastatud garantiikirjad reklaamiärimees Paavo Pettaile. Loe lähemalt SIIT.