"Põhjuseid, miks ma mõned nädalad enne kohalikke valimisi (30.09.2009) Keskerakonnast lahkusin, on kahe liikmeks oldud aasta jooksul kogunenud nii palju, et neist võiks kirjutada vähemalt ühe raamatu," ütles Kiik Delfile.

"Lühidalt ja kokkuvõtlikult öeldes, ei olnud ma rahul erakonna despootliku juhtimisstiili ning valimiste eelse käitumisega," põhjendas Kiik.

Kiige sõnul ei kannatanud Keskerakonna viimased valimiskampaaniad mingit kriitikat ja võidud europarlamendi- ja kohalikel valimistel tulid puhtalt "tänu" majanduskriisile ning valitsusparteide saamatusele. "Keskerakond pigem aitas oma liigründava ning lahmiva kampaaniaga kaasa Ansipi valitsuse positsioonide tugevdamisele," arvas ta.

"Valitsuse kritiseerimine oli täiesti õige, kuid seda ei oleks pidanud tegema stiilis "Ansip on loll ja paha", aga "Edgar on tubli ja tark".

See on liiga primitiivne lähenemine ning ootuspäraselt ei mõjunud suuremale osale rahvast," ütles Kiik, kelle sõnul võitiski Keskerakond seetõttu lõpuks ainult neljas maakonnas. Võrdluseks - Reformierakond võitis kuues, IRL samuti neljas ja Rahvaliit ühes.

Kiik avaldas arvamust, et arvestades olukorda riigis ja Keskerakonna kampaania maksumust, oleks vähegi läbimõeldum tegevus toonud võidu vähemalt pooltes Eesti maakondades. "Paraku püüti edutult ideevaesust toore jõuga kompenseerida," lisas Kiik.

Keskerakonna puudustele viidates tõi Kiik välja Briti ajaloolase Lord Actoni tsitaadi "Võim rikub inimest ja absoluutne võim rikub teda absoluutselt." "Ma usun, et on üheselt mõistetav, keda ma silmas pean," ütles ta.