Toobali suhtes jõustus eelmisel sügisel süüdimõistev kohtuotsus. Keskerakonnas kehtis pikalt põhikirjapunkt, mille kohaselt kuriteos süüdi mõistetud inimene tuleb erakonnast välja arvata.

Eelmisel sügisel toimunud Keskerakonna kongressil võeti vastu põhikirjamuudatus, mille kohaselt kuriteos süüdi mõistetud isikut ei pea erakonnast välja viskama. Seejärel võttis juhatus kohe ka vastu otsuse, et Toobalit erakonnast välja ei visata. Erakonna esimeheks napilt tagasi valitud Edgar Savisaar nimetas Toobali uuesti peasekretäriks.

Peatselt selgus aga, et kohus keeldus Keskerakonna põhikirjamuudatusi heaks kiitmast, sest selle poolt hääletas liiga vähe kongressi delegaate. Praeguseks on nii maakohus kui ringkonnakohus otsustanud Keskerakonna uut põhikirja mitte registreerida ja Keskerakonna lootus on, et riigikohus teeb neile sobiva otsuse. Seni kehtib aga vana põhikiri, mille kohaselt kriminaalkuriteos süüdi mõistetud inimene ei tohi erakonnas olla.

Hiljuti tuligi aukohtusse kaebus, mis puudutas just seda, kas Toobal saab ikka erakonda kuuluda. Aukohus arutas seda ja palus erakonna juhatusel Toobali erakonda jätmise otsus uuesti üle vaadata.

Kas see tähendab, et Toobalit võib ikkagi oodata väljaviskamine? "See on juhatuse otsus. Ma ei saa kommenteerida, mida juhatus teeb," ütles Klandorf. Ta kavatseb selle kohta saata juhatusele ka põhjaliku juriidilise arvamuse. Aukohus ise ei saa tema sõnul midagi teha, sest aukohus on nõu andev organisatsioon.

Mis Repsi puudutab, siis olid aukohtu liikmed ühel meelel, et tema kohta käiva kaebuse arutelu tuleb lõpetada. Kaebus puudutas Repsi sõnavõtte meedias ja Klandorfi sõnul vabandas Reps juba eelmisel korral aukohtus ja oli nõus, et erakonnakaaslastest ei pea meedias igasugu asju rääkima.