Keskerakondlasti Priit Toobalit ja Lauri Laasit süüdistatakse selles, et nad õhutasid Onksioni varastama sotsiaaldemokraat Hannes Rummi erakirjasid, mis leiti hiljem läbiotsimisel Keskerakonna büroost.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut lausus täna kohtus tunnistusi andes, et Onksion käis tihti omal initsiatiivil tema kabinetis ja rääkis sellest, mida sotsiaaldemokraatide fraktsioonis räägiti ja mida nad planeerisid.

Onksion andis Vitsutile ka sotside tegevust puudutavaid dokumente, aga Vitsut ei töötanud neid oma sõnul läbi, vaid pistis kohe paberihunti. "Mina neid lauanurgale ei kogunud," lausus Vitsut.

"Onksion rääkis põhjalikult, olin tähelepanelik kuulaja," selgitas Vitsut oma huvipuudust dokumentide vastu.

Keskerakonna linnavolikogu fraktsiooni nõunik-abi Marek Leemets rääkis kohtus, et Onksion tundis huvi nõunike töötingimuste vastu Keskerakonna fraktsioonis. Onksion ei olevat tahtnud SDEs jätkata ja uuris võimalusi Keskerakonnaga liituda. Onksion rääkis talle ka sotside siseelust.

Onksionit soovitati

Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi rääkis kohtus, et Onksion käis tema juures töövestlusel ja tõi ühe oma tugeva küljena välja selle, et tunneb sotsidega koos töötamise ajast Põhja-Tallinna halduskogu liige Jaak Jusket, kelle nõunik ta linnavolikogus oli. Tammemägi pidas seda ebalojaalsuseks ja see oli tema sõnul otsustav põhjus Onksioni tööle mittevõtmiseks.

Keskerakondlaste kaitsja Oliver Nääs vaidles juba Vitsuti tunnistuse juures Onksioni kaitsja, kohtunik Eha Popova ja prokurör Inna Ombleriga selle üle, mis ulatuses on kohtus taolise jutu rääkimine seotud Toobali ja Laasi kaitsmisega. Nääsi sõnul näitab tunnistajate jutt, et Onksion oli ise aktiivne info pakkuja ja süüdistuse väide Toobali ja Laasi poolsest õhutamisest on vale, ent kohus palus Nääsil tunnistajaid küsitledes piirduda küsimustega, mis puudutavad Toobali ja Laasi vastu esitatud süüdistusi.

Tammemäe sõnul helistas talle Onksioni soovitamiseks Toobal ja töövestlusele linnaosavalitsuses tõi ta Laasi. "Pole ebatavaline, et soovitaja käib vestlusel kaasas," lausus Tammemägi.

Tammemägi seletas, et kui on mõni töökonkurss, siis keskerakondlased ikka soovitavad talle mõnda huvitavat inimest. "Ka praegu..." hakkas Tammemägi rääkima inimeste palkamise praktikast Põhja-Tallinna linnaosavalitsuses, aga kohtunik katkestas teda ja ütles, et teda ei huvita see, kuidas praegu on või kuidas üldiselt linnaosavalitsuses inimesi palgatakse, vaid teda huvitab vaid see konkreetne konkurss.

Pressiteate sünd

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk omakorda rääkis, kuidas sündis 2012. aasta jaanuarist pärit pressiteade, millega Onksion võttis endale kogu vastutuse kirjade Keskerakonna büroosse viimise eest.

Puki sõnul helistas talle hommikul enne seitset Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald, ajas üles ja küsis, et kas ta teab midagi Keskerakonna büroost leitud kõrge euroametniku kirjadest. Pukk sel kellaajal veel midagi ei teadnud, aga lubas uurida.

Hommikul kutsus seejärel Toobal Keskerakonna büroosse kokku koosoleku, kus peale Puki oli ka Onksion ja Laasi. Onksion küsis nõu ja Pukk soovitas saata pressiteate omapoolse kommentaariga.

Pressiteate tekst valmis Puki sõnul tema ja Onksioni koostöös, selle kirjutamise ja sõnastuse lihvimise peale läks umbes tund. Onksion oli juures, kui pressiteade välja saadeti ja ühtegi kaebust Onksionilt, et pressiteade ei vasta tegelikkusele, Pukk ei saanud.