Reformierakonna Tallinna piirkond koguneb täna suurele valimispäevale, mis leiab aset Tallinna Lauluväljaku ruumides. Valimispäeval valib Reformierakond Tallinna organisatsioon kõigile piirkondadele juhid ja juhatused, samuti valitakse Tallinna maakonnajuht ja juhatus, teatas Reformierakonna pressiesindaja.

Valitud meeskondadele antakse mandaat kaheks aastaks – ehk laupäeval valitavate juhtidega läheb Reformierakond vastu ka järgmisel, 2017. aastal toimuvatele kohalikele valimistele.

Vabaerakondlased seavad sihte Pedasel

Vabaerakonna esinduskogu koguneb sel nädalavahetusel Harjumaal Pedase puhkekeskuses, et arutada erakonna nägemust haldusreformist ja seada sihte edaspidiseks.

Riigikogu XIII koosseisu esimene kalendriaasta saab täis ja erakonna fraktsioon annab ülevaate poliitilistest algatustest. Erakonna esimees Andres Herkel esineb sõnavõtuga Vabaerakonna väärtustest erakonna poliitilistes algatustes. „Võtmeküsimusteks on meie jaoks kujunenud kogukonnakaskne haldusreform ja demokraatliku valitsemise tugevdamine, seadusandlike keeldude ja käskude leevendamine ning majanduskliima parandamine, mille üheks aspektiks on õiglane ja majandust hoogustav maksureform,“ ütles Herkel.

Jutuks on haldusreformi teemad ja Vabaerakonna valmistumine kohalike omavalitsuste valimisteks 2017. Haldusreformi arutelu ja erakonna nägemuse kujundamist juhib Artur Talvik. Jüri Adamsi eestvedamisel arutatakse Riigikokku kandideerimisõiguse üle, et järgmistel uutel tulijatel oleks rohkem hingamisruumi kui Vabaerakonnal areenile tulles oli.

Vabaerakonna võimalusi analüüsib Poliitika-guru ekspert Andreas Kaju.

Vabaerakonna esinduskogu juhib Vabaerakonna tegevust üldkoosolekute vahelisel ajal, selle moodustavad piirkondade ja toimkondade esindajad, Riigikogu fraktsiooni liikmed ja juhatuse liikmed.

Keskerakondlased kogunevad Kohtla-Järvele

Keskerakond koguneb Kohtla-Järvele volikogu korralisele istungile. Volikogu istungil teeb ettekande poliitilisest olukorrast Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Eesti Keskerakonna ja Venemaa poliitilise erakonna Ühtne Venemaa vahelist koostööprotokolli analüüsivad õigusteadlane Rein Müllerson ja Riigikogu liige Jaanus Karilaid. Keskerakonna Omavalitsuskogu juht Kersti Sarapuu annab ülevaate Omavalitsuskogu tegevusest seoses haldusreformiga. Lisaks kuulatakse ülevaadet volikogu riigikaitsekomisjoni tegevusest ning toimuvad aukohtu liikmete korralised valimised.

Sotsid peavad nõu Haapsalus

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu on täna koos Haapsalus, et käsitleda põhjalikult haldusreformiga seotud küsimusi. "Sotsiaaldemokraadid toetavad kavatsust viia 2017. aastal läbi haldusterritoriaalne reform. Aga lisaks seaduseelnõu projektis käsitletule tuleb leida lahendus ka teistele haldusreformi olulistele külgedele. Ilma selleta ei ole võimalik saavutada reformi peamist eesmärki ja tõsta omavalitsuste võimekust," ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Kajar Lember.

Lemberi sõnul on praegune haldusreformi seaduse eelnõu suunatud eelkõige omavalitsuste ühinemise, liitumise ja liitmise protsessi kirjeldamisele ning reguleerimisele. "Peame oluliseks sätestada vastavalt koalitsioonilepingus kokkulepitule omavalitsuste rahastamine pärast haldusreformi rakendumist. Samuti tuleb seadusega ära määratleda ka see, kuidas on uutes omavalitsustes tagatud sisemine demokraatia ja omavalitsuste vaheline koostöö," lisas Lember.