Keskerakonnale on politoloog Tõnis Saartsi hinnangul halvim lõhenemine nii, et ühele poole jääb valdavalt venekeelne seltskond eesotsas Savisaare ja eurosaadik Yana Toomiga ja teisele poolele põhiliselt eestikeelsetest koosnev seltskond, vahendavad ERR Uudised.

"Kumbki neist võib-olla saavutab maksimum kümneprotsendilise toetuse ja sisuliselt Keskerakond kui Eesti poliitika esijärgu tegija, taandub kuskil seal kolmanda või neljanda järgu tegijaks oma järglasparteide baasil," analüüsis Saarts.

Savisaarel ei ole tegelikult lihtne uut parteid teha, sest see on kulukas. "See on ikka väga kulukas projekt ja mina ei kujuta ette, kes praegu paneks ärimeestest sellele õla alla," märkis endine keskerakondlane, nüüd juba aastaid Reformierakonnas olev Deniss Boroditš.

Tõnis Saartsi sõnul jääb teoreetiliselt võimalus saada toetust naaberriikidest. "Aga kui tõesti tuleb välja, et selle erakonna põhiline finantseerija on Venemaa, siis on täiesti selge, et nendega siin Eesti poliitikamaastikul mitte keegi koostööd tegema ei hakka, ükskõik millises vormis."

Keskerakonna juhi vahetuse taga on tegelikult rohkem, kui esialgu paistab - kui partei jaguneb, pudeneb käest ka võim Tallinnas.

Politoloog Tõnis Saarts ütleb, et kui Keskerakond tahab Tallinnast suurt häältesaaki ja soovib võimu säilitada, tuleb valimistele minna ühtse nimekirjaga.

"Tõenäosus, et Savisaare nimekiri on niisugune väga kutsuv koalitsioonipartner pärast valimisi ka teistele parteidele, seda ma eriti ei usu. Kui tehakse koalitsioon, siis pigem selle vana Keskerakonnaga, mitte selle Savisaare uue valimisliiduga," hindas Saarts.