Reitingu edetabelit juhib uuringu kohaselt jätkuvalt Reformierakond, kelle toetus püsib maikuuga võrreldes samal ehk 33 protsendi tasemel. Aprillis oli toetus Reformierakonnale 31 protsenti.

Kahe protsendipunkti võrra tõusis toetus Keskerakonnale, kes kerkis 22 protsendilise toetusega tabelis Reformierakonna järele ning napilt Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ette. Keskerakonda toetas mais 20 ja aprillis 22 protsenti.

SDE toetus vähenes maiga võrreldes ühe protsendipunkti võrra ning oli juunis 21 protsenti. Mais toetas SDE-d 22 ning aprillis 19 protsenti.

Märgatavalt on kukkunud toetus IRL-ile. Kui juunis toetas IRL-13, siis mais 17 ning aprillis 19 protsenti.

Protsendipunkti võrra on tõusnud toetus Rohelistele (juunis viis protsenti) ja Rahvaliidule (juunis kaks protsenti).

Toetus erakonnale Kristlikud Demokraadid, Iseseisvusparteile ja Vene Erakonnale Eestis püsib stabiilsena, olles esimese kahe partei puhul üks ja kolmanda puhul null protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles BNS-ile, et võrreldes eelnevate kuudega on järjepidevalt vähenenud IRL-i toetus. Ülejäänud erakondade reiting pole juunis võrreldes maikuuga oluliselt muutunud.

Kommenteerides IRL-i populaarsuse langust sõnas Voog, et toetus IRL-ile on vähenenud enamikes sotsiaal-demograafilistes rühmades, kiirem on olnud kukkumine madalama sissetulekuga inimeste ning äärealade piirkondade elanike seas.

IRL-i peasekretär Priit Sibul ütles oma erakonna toetuse kukkumise kommentaariks, et valmistulemustel tõusis IRL-i toetus vaesema ja maaelanikkonna seas. „See on ka koht, kust nüüd inimesed on ära läinud,“ sõnas ta. Sibul avaldas arvamust, et kui erakonnal õnnestub lisaks maamaksu kaotamisele täita ka oma ülejäänud kaks suuremat valmislubadust, hakkab nende toetus taas tõusma. Teiste erakondade stabiilse toetuse kohta sõnas Sibul, et teised erakonnad, sealhulgas ka opositsiooniparteid on hiljutistes debattides „saanud end hästi näidata, see on nende valijatele meeldinud ja seetõttu on ka toetus neile stabiilne.“

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles BNS-ile, et tema erakond on seisnud inimeste kodukulude reaalse vähendamise eest. „Lisaks võidelnud toasooja hinna alandamise eest ning teinud ettepanekuid pidurdamaks hüppelist elektrihinna tõusu. Just need kaks tegurit mõjutavad kõige enam inimeste rahakotti,“ sõnas ta. Samal ajal on Toobali sõnul IRL sõnades küll lubanud kodukulusid vähendada, kuid tegelikkuses on nende nn “vähendamine” kasulik vaid jõukamatele, nöörides omavalitsusi ning enamust Eesti rahvast. „Mida enam esitab IRL parlamendisaalis respublikaani Urmas Reinsalu eestvedamisel selliseid populistlikke seaduseelnõusid, seda kiiremini nende toetus kukub. Just nii, nagu läks vabalangusesse Res Publica,“ ütles ta.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 26. maist 15. juunini 823 valimisealist kodanikku.