Keskerakonna ettepanek oli säärane:

23. novembril 2015. aastal algatasid 12 Riigikogu liiget Eesti Keskerakonna fraktsioonist ning Eesti Konservatiivse Rahvarakonna fraktsioonist seaduseelnõu “Kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seadus”.

Antud eelnõu algatati seoses kooseluseaduse rakendussätete vastuvõtmise takerdumise ning tekkinud halva õigusloome praktikaga, mille tulemuseks võib olla hulganisti kohtulahendeid ning maksumaksja raha tarbetu kulutamine. Eelnõu algatajad on seisukohal, et kui Vabariigi Valitsusel puudub parlamendi toetus kooseluseaduse rakendussätete vastu võtmiseks, on vajalik esimesel võimalusel see seadus tühistada.

18. detsembril 2015. aastal toimunud Eesti Keskerakonna juhatuse koosolekul otsustati juhatuse otsusega toetada kooseluseaduse tühistamise eelnõu parlamendis, et lahendada tekkinud halva õigusloome olukord.

Sellega seonduvalt teen Eesti Keskerakonna nimel ettepaneku, et võtaksite erakonna juhatuse tasandil vastu otsuse Kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse toetamiseks.

Õigusloome kvaliteedi ning parlamendi maine huvides on vajalik kooseluseaduse tühistamine ning alternatiivsete võimaluste leidmine kodanike jaoks, kes partnerlussuhete seaduslikku reguleerimist vajavad, ja seda soovivad.

Ootame Teie seisukohta 15. jaanuariks 2016. aastal.

Valitsus loobus eelnõudele arvamuse andmisest

Valitsus teatas möödunud neljapäeval, et loobub keskerakondlaste algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõule ja samuti Vabaerakonna esitatud paarkonna seaduse eelnõule arvamuse andmisest. Sel nädalal annab riigikogule õigusliku hinnangu justiitsministeerium.

12 riigikogu liikme poolt 2015. aasta 23. novembril algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõuga (149 SE) soovitakse tunnistada kooseluseadus kehtetuks.

Kümne riigikogu liikme poolt 2015. aasta 24. novembril algatatud paarkonna seaduse eelnõu (151 SE) annab võimaluse kahel samast soost täiskasvanud inimesel sõlmida paarkonna leping. Seletuskirja kohaselt on eelnõu mõeldud vastukaaluks kooseluseadusele ja kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõule. Eelnõu kohaselt tunnistatakse kooseluseadus kehtetuks.

Justiitsministeerium teeb ettepaneku loobuda eelnõu kohta arvamuse andmisest põhjusel, et valitsus ei kujundanud seisukohta kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu (eelnõu 114 SE) suhtes.

Kooseluseadus võeti riigikogus vastu 2014. aasta 9. oktoobril, samal päeval kiitis president selle heaks. Seadus hakkas kehtima tänavu 1. jaanuaril. Kooseluseaduse rakendusaktidele esitas opositsioon pärast esimese lugemise läbimist sadu parandusettepanekuid, mida komisjon ei jõudnud eelmise aasta lõpus läbi vaadata ja seetõttu rakendusaktid ühes kooseluseadusega ei jõustunud, eelnõu jõuab teisele lugemisele 26. jaanuaril. Seaduse elluviimise pooldajad loodavad, et hääletusel tuleb appi Vabaerakond, kes on aga öelnud, et nemad kooseluseadust ei toeta, kuna on "halva seadusloome vastu". Kindlasti on seadusele vastu EKRE, Keskerakond ja ka enamik IRLi liikmeid.