"On ilmselge, et tervishoiusüsteem vajab täiendavat rahastust," ütles eelnõu üle andnud Keskerakonna fraktsiooni liige Viktor Vassiljev.

Ta tegi fraktsiooni nimel ettepaneku kehtestada tervishoiuteenustele 0-protendiline käibemaks, mis võimaldaks haiglatel saada käibemaksu tagastust.

Haigekassa nõukogu liige Vassiljev rõhutas, et eelnõu jõustumisel jääks Eesti haiglate eelarvesse alles 36 miljonit eurot.

"Käibemaksutagastusest saadav raha võimaldaks teha investeeringuid tervishoiusüsteemi parendamiseks ning näiteks residentide töö paremaks tasustamiseks, mis omakorda hoiaks tulevased arstid kodumaal," kirjeldas Vassiljev muudatuse mõju.

Vassiljev meenutas, et 8. oktoobril esitas Keskerakonna fraktsioon riigikogule otsuse eelnõu, mis tegi ettepaneku suunata 20 protsenti alkoholi- ja tubakaaktsiisist otse haigekassa vahenditesse.

"Sellest saaksime sinna täiendavad 74 miljonit eurot," meenutas Vassiljev. "Keskerakonna ettepanekute abil oleks võimalik tervishoiusüsteemi saada täiendavad 110 miljonit eurot, mis oleks kahtlemata praeguses olukorras suureks abiks."

Hetkel on tervishoiuteenused käibemaksuvabad, mistõttu ei ole haiglatel võimalik ostetud meditsiiniseadmetelt käibemaksu tagasi küsida.