„Valitsus ei ole andnud omavalitsustele kindlust, kuivõrd pärast järjekordsete omavalitsuste tulude vähendamist plaanitakse hüvitada neile kohalike teenuste osutamiseks vajalikud vahendid,” ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Tarmo Tamm.

„2010. aastal oli kohalike omavalitsuste tulubaas 18% väiksem võrreldes 2008. aastaga,” seisab arupärimises. „Ülesannete hulk pole sisuliselt vähenenud, aga vähenenud on tulud ja suurenenud kulud. Lisakulutusi on kohalikele omavalitsustele tekitanud kaudsete maksude tõus, mis omakorda on tõstnud kõikide teenuste haldus — ja valitsemiskulusid. Kohalike omavalitsuste sisuline eksistents on jätkuvalt ebaõiglases ja ebastabiilses olukorras.”

„OECD on soovitanud Eestil tõsta maamaksu ja viia see rohkem vastavusse maa tegeliku väärtusega. Vastupidiselt ettepanekule lubab Isamaa ja Res Publica Liidu ja Eesti Reformierakonna valitsusliidu programm kaotada maamaksu ühele osale maast ehk kodualusele maale,” selgitab Tamm.

Vastust soovitakse saada küsimustele: kas osaline maksuvabastus võib tuua kaasa ülejäänud maamaksu tõusu; miks ei ole OECD soovitusi kuulda võetud ning millist mõju võib avaldada maamaksu vähendamine kohalike omavalitsuste finantsautonoomiale.