Telefoni teel läbi viidud 751 vastajaga küsitlusest selgus, et 41 protsenti tallinlasi hääletaks Keskerakonna poolt, kui järgmisel päeval oleksid toimunud valimised. Mai lõpus sama firma korraldatud 490 vastajaga küsitluses oleks Keskerakonna poolt hääletanud vaid 27 protsenti.

Novembris toetas tallinlastest Reformierakonda 12 protsenti. Mai lõpuks oli see kasvanud 14 protsendini.

Vahepeal oli aga Sotsiaaldemokraatlik Erakond möödunud IRList. Kui novembris toetas IRLi 10 protsenti ja sotse kuus protsenti, siis mais toetas IRLi vaid seitse protsenti ja sotse 10 protsenti. Sotsid on viimasel ajal möödunud IRList ka üleriikliku valimiga küsitlustes.

Poliitilist eelistust ei olnud novembris 19 protsendil ja mais tervelt 30 protsendil vastanutest.

Keskerakondlik ajaleht Pealinn otsustas siiski, et klaas on pooltäis ja pealkirjastas oma loo: “Keskerakond võidaks taas Tallinnas valimised.”

Tallinna ülikooli politoloog Tõnis Saarts ei kahelnud samuti selles, et Keskerakond võidab Tallinna linnas veel ilmselt mitmedki kohalikud valimised. Pigem on küsimus selles, kas Keskerakond saavutab absoluutse enamuse või ei. Ent ka ilma absoluutse enamuseta jääb Keskerakond Tallinnas väga oluliseks, sest Saartsi sõnul näitab kogemus, et kui Keskerakonnale vastanduvad erakonnad üritavad Tallinnas luua väga paljude partneritest koosnevat koalitsiooni, siis need enamasti väga kaua ei püsi.

Ent Keskerakonna populaarsuse langust Tallinnas selgitas Saarts Keskerakonna üldise toetuse langusega Eestis. Ka IRLi ja sotside toetusprotsentide vahetusse minek Tallinnas käib sama sammu üleriigiliste arengutega, kus sotsid võtavad populaarsust nii Keskerakonna kui ka IRLi arvel.

Mis aga 2013. aasta kohalike valimiste ajal juhtub, on Saartsi sõnul keeruline ennustada. 2009. aasta Keskerakonna edu Tallinnas tuli ühelt poolt tugevast rahvuse kaardi mängimisest kõigi erakondade poolt ning sellest, et Tallinna opositsioonierakonnad ei suutnud pakkuda veenvat alternatiivi.

Järgmiste kohalike valimiste juures on seetõttu oluline, kas rahvusküsimus tõstatub või mitte. Rahvuslike pingete teravnemine pigem mobiliseerib venekeelseid inimesi ning viimaste suurem valimisaktiivsus võib parandada Keskerakonna valimistulemust.

Ent järgmiste valimiste olulised teemad ja jõujooned hakkavad välja joonistuma alles enne valimisi, lausus Saarts, mistõttu praegusest Keskerakonna toetuse langusest ei tasu liiga hoogsaid üldistusi teha.