„Täna esimesele lugemisele tuleva maksupaketi menetlemine on opositsioonile sisuliselt võimatuks tehtud. Paketis on häid asju nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, mida kindlasti eraldi eelnõuna sooviksime toetada, kuid kui kobarana on seal juures ka kütuseaktsiisi kasvatamine ja majutusasutuste käibemaksumäära tõus, ei saa me seda toetada. Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult. Seega ei jää meil muud üle, kui alustada venitustaktikaga juba eelnõu esimesel lugemisel. Loodan, et see toob valitsuskoalitsioonile mõistuse pähe,“ sõnas Kadri Simson fraktsiooni teatel.

Simson jätkas: „Täna öösse veniv istung on aga alles justkui proloog järgmise nädala istungitele. Siis jõuab kiirkorras menetletav maksupakett teisele lugemisele ning võib ennustada, et öine istumine tuleb märksa pikem. Eks ole näha, kui paljud koalitsioonisaadikud öise mõtlemise käigus mõistusele tulevad ning arutule kiirustamisele vastu astuvad.“

Riigikogus on täna päevakorras neli punkti: kindlustustegevuse seaduse eelnõu (8 SE II), sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (41 SE I), tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (40 SE I) ning Riiklike peretoetuste seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (38 SE I) arutamine.

"Aktuaalse kaamera" reporter Anne Raiste ütles kell 21, et maksupaketini ei oldud veel jõutud ja sel hetkel käis 30. muudatusettepaneku hääletamine. Esitatakse ettepanek hääletatakse ja küsitakse 10 minutit vaheaega.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles, et ööistung võib kesta hinnanguliselt 2-3ni öösel.

Kella 22.40 ajal oli käsitlemisel teine päevakorrapunkt, kuid ka see liikus edasi teosammul.

Riigikogu istung peab kestma kuni päevakorrapunktide ammendumiseni esitatud eelnõude osas.

Riigikogu istungit venitama hakanud Keskerakond seab oma käitumisega ohtu lastetoetuste tõusu ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmise 154 eurolt 205 euroni, leiab riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer (Reformierakond).

"Täna päevakorras olevate eelnõudega langetatakse sotsiaalmaksu ühe protsendipunkti võrra, mis muudab ettevõtjatele töökohtade loomise odavamaks, niisamuti suureneb tulumaksuvaba miinimum 205 euroni,“ lausus rahanduskomisjoni esimees.

„Lisaks on täna arutlusel Eesti rahva püsimise jaoks oluline peretoetuste tõstmise eelnõu. Sellega tõuseb esimese ja teise lapse toetus 60 euroni ning luuakse uus lasterikka pere toetus – kolme kuni kuut last kasvatavale perele 200 eurot ning alates seitsmendast lapsest 370 eurot. Opositsiooni venitamistaktika ei ole konstruktiivne ja seab ohtu nende eelnõude vastuvõtmise,“ ütles Holsmer.

Ta tõi välja, et sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmine puudutab nii sisuliselt kui valdkondlikult vaid rahanduskomisjoni ning seepärast on mõistlikum neid korraga menetleda.

„Eelnõu on plaanis vastu võtta enne riigikogu istungite lõppu, lähtudes reeglist, et maksumuudatuste vastuvõtmise ja jõustumise vahele jääks vähemalt pool aastat,“ selgitas Holsmer.

Holsmeri sõnavõtule reageeris Keskerakonna fraktsiooni pressiesindaja, kes ütles, et oravaparteilane tegeleb demagoogiaga.

"Ma saan aru, et tegemist on tsitaadiga, kuid samas on tegemist ka väära infoga. Lastetoetuste tõstmine on positiivne muudatus, mis ei nõua 6 kuud etteteavitust, seega ei sega selle vastuvõtmist ka mõnepäevane maksupaketi menetluse takistamine. Lisaks väljendab lugupeetud saadik arvamust, et venitamistaktika tõttu ei saa tõsta tulumaksuvaba miinimumi. Sisuliselt takistab maksupaketi vastu olemine küll ka selle vastuvõtmist, kuid kui oleks soov antud muudatus ilusti vastu võtta, oleks ta tulnud eraldi eelnõuna komisjonile esitada. Vaid negatiivsed maksumuudatused vajavad poolt aastat etteteatamisaega, seega on Holsmeri tekst lihtsalt demagoogia," ütles keskpartei esindaja Delfile.