Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon kasutas kolmapäeval riigikogus kõiki parlamentaarse töö võimalusi: vaheaegade võtmist, pikki sõnavõtte ja küsimuste esitamist, et takistada üüri piirmäärade vabakslaskmist. Istung kestis kuni neljapäeval kella 10ni, mil algas neljapäevane istung.

Kolmapäevasel arutelul üüri piirmäärade vabaks laskmise seadustamiseks eiras valitsuskoalitsioon sadu tuhandeid inimesi puudutava sotsiaalprogrammi juurutamise vajadust ning surus läbi teerulli-poliitikat kasutades ning kodukorda räigelt rikkudes kava eelnõu teine lugemine iga hinna eest lõpetada, teatas Delfile Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp.

Selleks kasutati “äkiliselt” ja massiliselt kaduma läinud eelnõude ettekandjaid — Peep Aru, Väino Linde, Ants Pauls, Liina Tõnisson, Avo Üprus, Koit Prants — kelle ettekanded seega ära jäid ning langesid järgmise töönädala päevakorda, teatab Keskerakond. „Sellisel viisil loodi Eesti Vabariigi Riigikogus pretsedent, millega sisuliselt on võimalik blokeerida kõik valitsuskoalitsioonile mittemeelepäraste eelnõude menetlemine ning piirata parlamendiliikmete vabadust osaleda seadusandlikus töös,” edastab Sepp.

Soovimatus eelnõud katkestada ja läbi töötada ka üürnikke ja sundüürnikke puudutav probleemistik, sunnib Keskerakonna fraktsiooni jätkama vaheaegade võtmist seni, kuni valitsuskoalitsioon on valmis üüri piirmäärade kaotamise eelnõu menetlusest tagasi võtma ja välja pakkuma reaalsed ning tasakaalustatud lahendused.

“Peame äärmiselt ohtlikuks valitsuskoalitsiooni käitumist, millega eiratakse parlamentaarse pluralismi ja avatud ning vastutustundliku diskussiooni vajalikkust Riigikogu töös,” märkis Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar.

Arvestades Riigikogu kodukorra seaduses sätestatud võimalusi ja parlamentaarseid tavasid, jätkab Keskerakonna fraktsioon elamuseaduse 3.lugemisele ehk lõpphääletusele panemise edasilükkamiseks vaheaegade võtmist kasvõi Riigikogu istungjärgu lõpuni järgmisel neljapäeval.

Kui vaja, siis ka kauem. „Sõltub valitsuserakondade — Rahvaliidu, Reformierakonna ja Res Publica — aususest ja paindlikkusest,” teatas Sepp. Keskerakonna fraktsioon leiab, et tekkinud olukorra eest vastutavad kõik kolm valitsuskoalitsiooni osapoolt. Nii Rahvaliit, Reformierakond kui Res Publica on eelnõu valitsuses ühiselt heaks kiitnud — seega on nad teadlikud kõigist probleemidest, mida tulnuks paralleelselt üüri piirmäärade vabaks laskmisega lahendada.

“Koduõigus on Eesti ühiskonnas väärtus, mida kaitstes ei saa läbi ega maha murda. Ausalt tuleb seista silmitsi lahendamist vajavate probleemidega ning selle nimel on Keskerakonna fraktsioon valmis jätkama valitud taktikaga kasvõi erakorraliste valmisteni,” ütles Savisaar.