Keskerakond tahab peaminister Mart Laarile esitatud arupärimises teada, kas Kaarel Tarand ja Priit Põiklik valetasid pildiskandaali järel avalikkusele ja rikkusid nõnda ametnike eetikakoodeksit.

Arupärimises toetuvad keskerakondlased Priit Põikliku sõnadele Keskerakonna ajalehes Kesknädal ilmunud pildiskandaali paljastanud kirjutise kohta, mil Põiklik ütles: “See leht võib kirjutada, mida tahab, mina ei kasutaks seda ka peldikupaberiks.”

Keskerakond toob esile ka Kaarel Tarandi sõnad, kui Tarand nimetas Kesknädala kirjutist lolluseks, mida pole võimalik kommenteerida.

Avaliku teenistuse seadus kehtestab avalikele teenistujatele küllaltki ranged eetikanormid.

Keskerakond soovib arupärimises teada, millistest avalikest ja üldarusaadavatest huvidest lähtuvad valitsuse pressibüroo töötajad, kes varjavad asju ja valetavad valitsuse liikmete kohta. Opositsioonipoliitikud tahavad teada ka seda, kas peaminister Laar on pressimeeste käitumise kohta riigisekretärilt aru pärinud.

“Millega põhjendate valitsuse pressibüroo töötajate halvustavaid ja laimavaid väljendusi eesti ajakirjanduse aadressil ja kas selliste väljendite kasutamine oli ametnikele antud korraldus või nende enda initsiatiiv? Millega põhjendate, et need ametnikud töötavad ikka veel valitsuse juures, kas sellest tuleb teha järeldus, et valetamine oli neile antud korraldus?” soovivad Keskerakonna poliitikud Laarilt teada.

Keskerakond kahtlustab pressimehi ka selles, et pildiskandaali järel antud ütlused oli katse hirmutada ja summutada vaba ajakirjandust ja sellest johtuvalt otsustas peaminister Mart Laar valitsuse pressikonverentsidel mitte osaleda.