Riigikogu opositsiooniparteid pole nõus valitsuse kavaga investeerida 600 miljonit krooni haridusse läbi Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi. Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid eelistavad koolide rahastamist otse.

Keskerakond ei pea õigeks riigi poolt äriühingu loomist koolihoonete ja muu vara haldamiseks. Keskerakond ei saa nõustuda sellega, et koolivõrgu kujunemist hakkab suunama majandusliku kasu saamise soov ja mitte hariduse kättesaadavuse või kooli koduläheduse põhimõte, on kirjas erakonna poolt meediale saadetud teates.

“Meie kindel seisukoht on, et koolide selline salajane üleandmine toob tõenäoliselt tulevikus kaasa olukorra, kus riik ja ka omavalitsused ei oma kontrolli koolivõrgu, hariduse kvaliteedi ja ka kättesaadavuse üle,” lausus Delfile Keskfraktsiooni liige Mailis Reps. „Ma pole kindlasti nõus, et hariduses saab ainumääravaks raha ja laste tuleviku üle otsustavad aktsiaseltsi liikmed,” sõnas Reps. „Kuna valitsuse plaanitava algatusega kaovad ära riiklikud investeeringud, siis otsustab koolide remondi üle vaid aktsiaseltsi nõukogu. Seega saaks määravaks vaid rahaline efektiivsus, mitte senikehtinud ühtlaselt hea haridusnõue ja kodulähedus.”

Riigikogu Keskfraktsiooni juht Vilja Savisaar on äriühingu loomist nimetanud väiksemate, alla 400 õpilast sisaldavate koolide kaotamiseks.

Aktsiaseltsi loomine tekitab Savisaare sõnul ka korruptsiooniohtliku olukorra, kus ettevõtted on koolide korrastamiseks tehtavate riigihangete võitmise nimel valmis toetama üht või teist poliitilist tegelast või ühendust.

Keskerakond pakub välja alternatiivi, et koolide arendamiseks määratud raha kantakse hoopis riigivara stabilisatsiooni reservi ja sealt koolidele.

Keskerakond pooldab sellist hariduspoliitikat, mis vaatab pikalt ette ning astub põhjalikult läbikaalutud samme, arvestades kõigi asjassepuutuvate osapoolte vajadusi ja võimalusi.

Pöördumine koos kõigi allkirjadega antakse Riigikogule üle enne lisaeelarve kolmandat lugemist.

Allkirju kogutakse pöördumisele, mida levitavad erakonna kohalikud organisatsioonid ning noortekogu klubid kõikjal Eestis.

Keskerakonna noortekogu kodulehel (www.kesknoored.ee/koolivara) on võimalik anda toetus koolide aktsiaseltsi vastasele pöördumisele elektroonilisel teel.

RP Juventus taunib Keskerakonna vastuseisu valitsuse kavale Eesti koolid korda teha ja lõpetada poliitiline rahajagamine haridussüsteemis, teatas Delfile Res Publica pressiesindaja.

Juventuse esimehe Kristjan Vanaselja sõnul eksitab Keskerakond allkirjade kogumist korraldades inimesi valeinfoga. “Jutud majandusliku kasu tagaajamisest on väljamõeldis, mida ei tasuks liiga tõsiselt võtta. See valitsus on esimesena pakkunud välja lahenduse, kuidas kõik Eesti koolilapsed saaksid õppida normaalses keskkonnas. Pime vastuseis ja hämamine on siin täiesti vastutustundetu. Kus on Keskerakonna pakutud reaalsed lahendused?” küsis Vanaselja.

Vanaselja sõnul on Riigi Kinnisvara ASi kaudu omavalitsustele pakutav vabatahtlik võimalus koolimajad korda teha läbipaistev ja tagab kõigile samad lähtealused. “Uus rahastamismudel lähtub õpilaste arvust ja ei näe ette erakondlikke soosingukoefitsiente. Tundub, et mõnedel erakondadel on selle mõttega raske harjuda,” lisas Vanaselja.

Kui riigikogu kiidab heaks lisaeelarve, suunatakse 600 miljonit koolide rahastamiseks Riigi Kinnisvaraagentuuri aktsiakapitali. Haridusasutuste investeeringutega hakkab tegelema asutatav tütarfirma.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestori on seda ideed nimetanud ärilises mõttes rumalaks. Sotsiaaldemokraatide ettepanek on kanda raha esmalt stabilisatsioonireservi ja sealt eraldistena koolidele.

Rahanduskomisjoni esimehe Andres Lipstoki sõnul annab 600 miljonit Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile võimaluse võtta koolide finantseerimiseks pankadelt laenu. Lipstok on kinnitanud, et raha kaduma ei lähe.