Ida-Virumaal Kohtla vallas Saka külas elav naine käis lapsega jalutamas, kui sattus ootamatult sõjaväeõppusele keset küla.

"Mitte kuskil polnud kirjas, et toimuvad õppused, vallasekretär ei olnud ta kursis sellega, et meie külas üldse mingit sõjaväelased on. Ma mõistan ärevat olukorda ja meie sõjavägi peab harjutama, kuid kas seda on vaja teha keset küla? Nimelt lapsega eile jalutades toimus minu kõrval paukpadrunige laeng. Ehmatasin ikka korralikult, metsast jooksid mehed välja relvadega ja autokastis oli üleval relv mis oli minu poole suunatud!" kurtis lugeja Delfile.

Tema sõnul oli külas vanemad inimesed paanikas, et nüüd on sõda lahti.

"Helistades sõjaväebaasi sain ma väga ebameeldiva üllatuse, nimelt mulle nähvati, et see ei puuduta mind!" kurtis ta.

Teabeohvitser Simmo Saare sõnul tgutses Kohtla vallas Saka külas eile 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii allüksus. Ajateenijad kasutasid harjutusel paukpadruneid.

"Viru jalaväepataljon kooskõlastas 25.-27. veebruaril Kohtla vallas
toimunud õppused kohaliku omavalitsusega, sest Eesti kaitsmist saab kõige paremini õppida meie kodusel maastikul. Selleks, et oleksime kaitstud, peavad meie kaitseväelased peavad harjutama kõiki lahinguliike võimalikult realistlikes tingimustes ja õppuste õnnestumiseks on kohalike elanike ja omavalitsuste toetus ning koostöö alati olulised."

Vallavalitsusega kooskõlastati õppus tema sõnul 13. veebruaril, lisades juurde ka nii ala kaardi kui info osaleva isikkoosseisu suuruse ja kasutatava tehnika kohta.

"Siinkohal peame tunnistama ka kommunikatsioonihäiret: kirjas ei mainitud imitatsioonivahendeid. Samas tuleb tõdeda, et ajateenijaid oli imitatsioonivahendeid kasutama õpetatud ning ükski paukpadrun ei kujuta endast möödujatele ohtu. Seega ühelgi hetkel kellegi vara, elu ega tervis ohus ei olnud," selgitas Saar.