“Kena oleks, kui see legend vastaks tõele, aga minu meelest see nii pole,” ütles skulptor Enn Roosi tütar keraamik Aino Saan Eesti Päevalehele. “Eestlane ta igal juhul oli, aga pigem lihtne töömees.”

Skulptori teine tütar, tekstiilikunstnik Linda Roos-Himma on uurinud isast maha jäänud pabereid ja avaldab järgmist: “Kuskil ei ole kirjas, kes võis olla modell ning isa pole ka kunagi rääkinud, et see oli Palusalu või keegi teine tuntud eesti sportlane. Meil on pilte sellest ajast, kui isa pronkssõdurit tegi, kuid nende peal ei ole modelle. Nägu võis ta üldse umbes teha, et natuke ühelt ja teiselt ning isegi poseerimas võis käia mitu meest, kelle järgi ta erinevaid kehaosi võis teha.”

Linda Roos-Himma ei usu, et vene sõdur oleks tema isale poseerimas käinud.

Ka vanema põlve skulptor Jaan Vares ei arva, et poseerija oli Kristjan Palusalu. “Ma ise küll võtsin Palusalu aastaid hiljem üliõpilastele poseerima, aga ma ei tea, et ta oleks kellelegi varem poseerinud,” tähendas ta.

Kunstiajaloolase Mart Kalmu hinnangul ei ole skulptuur maadleja kehaga mehe järgi tehtud. “See sõdur on Tõnismäel sihvakam, mitte maadleja paksu kaela ning tugeva turjaga mees,” selgitas Kalm. “Ka tema nägu on piklikum kui oli Palusalul.”

Eesti Päevalehte helistanud vanaproua Erika Valdmets väitis kindlalt aga juba lapsepõlves kuuldule tuginedes, et pronkssõdur on tehtud Palusalu järgi. Legendid räägivad aga ka sellest, et tegu oli hoopis Heino Lipu või mõne teise eesti sportlasega.