Riigiduuma SRÜ asjade, euroaasia integratsiooni ning kaasmaalaste sidemete komitee aseesimees Konstantin Zatulin (Ühtne Venemaa) on üks kõige raevukamaid Venemaa „postsovjetliku revanši" edendajaid, kes astub sihikindlalt välja venekeelse diasporaa aktiivse kasutamise eest Kremli välispoliitiliste eesmärkide edendamiseks.

Kaitsepolitsei mulluses aastaraamatus märgitakse, et Riigiduuma viimaste valimiste ajal käis Zatulin Narvas.

Varem mitmes riigis ebasoovitavaks isikuks kuulutatud Konstantin Zatulin esitas Eesti visiidi kohta Kremlile sobivaid valeväiteid: Eestis olevat tavapärane praktika Vene kogukonna esindajate represseerimine, Eesti hoidvat oma sise- ja välispoliitikas russofoobset joont ja Eestis olevat riiklikul tasandil katkestatud Venemaa telekanalite näitamine.

Kogu Zatulini visiiti kajastas Venemaa telekanal Tsargrad6, mis kuulub Ukraina sündmuste tõttu Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirjas olevale Venemaa ärimehele Konstantin Malofejevile. Viimane on rahastanud nii Ida-Ukraina separatistide kui ka Euroopa paremäärmuslaste tegevust.

Tsargrad TV peatoimetaja on tuntud Vene marurahvuslane ja "Euraasia liikumise" looja ning juht Aleksandr Dugin.

Zatulin on muu hulgas ka näiteks esitanud eelnõu, mis lubaks segaperekondadest pärit lastel automaatselt saada Venemaa kodakondsuse. Piisab, kui üks vanem on ise Venemaa kodanik, ja tema välismaalasest kaasa nõusolekut poleks vajagi. Isegi siis, kui lapse teine vanem elab püsivalt väljaspool Venemaad.

Eesti keelas riiki sisenemise Vene riigisuuma saadikul Konstantin Zatulinil, misjärel teatas Venemaa saatkond, et selline otsus rikub oluliselt kahe riigi suheteid.

Vene saatkonna kodulehel olevas avalduses seisab, et Zatulin kavatses Eestisse tulla neljapäeval, 29. märtsil. Visiidi eesmärk oli kohtuda rahvuskaaslastega Tallinnas ja Narvas.

„Teatavasti valiti ta 2016. aastal riigiduumasse muu hulgas ka Kirede-Eestis elavate Vene kodanike häältega," seisis avalduses. „Valijatega kohtumine on saadiku otsene kohustus, ja just seda plaanis Zatulin teha.”

„Venemaa saatkond vaatleb Eesti poole sammu avalikult ebasõbraliku aktina, mis kahjustab Vene-Eesti suhteid ning võib kõige negatiivsemal viisil mõjuda vastastikku lugupidava dialoogi perspektiivile ja heanaaberlikkuse vaimule, mille suhtes on Vene Föderatsiooni juhtkond korduvalt toetust väljendanud," teatas Vene saatkond avalduses.