Kaplinski tsiteerib oma sõpra: „Kui olin „Puhastuse" läbi lugenud, hakkas mind vaevama kummaline mõte. See ei ole muidugi täht-tähelt tõsi, aga minu peas pöörleb mõte: Sofi Oksanen ei ole ise seda raamatut kirjutanud, vaid selle on kokku pannud kamp meelelahutustööstuse tipp-professionaale. Nemad ju teavad kõiki trikke ja tõhusaid meetodeid: kuidas ehitatakse üles haarav tegevusliin (uus, aga siiski klišeeline ja sobivalt etteennustatav), haaravad tegelaskujud (uued, aga siiski igivanade arhetüüpide kordused) ja kuidas lõpuks luuakse kirjanikust endastki selgelt väljapaistev bränd."

"Kogu see toredus peab teadagi ujuma poliitilise peavooluga samas suunas (aga siiski nii, et see paistaks mässulisena, vastuvoolu punnitamisena).

Nägin oma vaimusilmas ka seda, kuidas see masinavärk ahmib oma suhu ainest eestlaste elust ja voolib selle kahju tundmata kultuuritööstuse standardiseeritud tooteks. Mingisugune PUHASTUS on ehk seegi. Sellel on ka röövi ja ärakasutamise maik.

Aga ehk see minu ettekujutus ei olegi täiesti vale. Võibolla on kultuuritööstuse masinavärk röövinud vaese Sofi vaimu samal viisil, nagu need röövprogrammid, mida osavad arvutikurjategijad üritavad meiegi läpakatesse istutada."