Tallinna prokuröri Kristel Siitami sõnul on Öövel ja kindralleitnant Kert ainsad tunnistajad, keda kohus peab vajalikuks veel üle kuulata, kuid mehed ei ole vaatamata korduvatele kutsetele istungile ilmunud.

“Kert on teatanud, et viibib seoses teenistusülesannete täitmisega regulaarselt välismaal, Öövel pole aga ühelegi kohtukutsele midagi vastanud,” ütles Siitam BNS-ile.

Tema sõnul loodab kohus Ööveli ja Kerdi tunnistusi kuulata 9. aprillil, mille järel jätkatakse kohtulike vaidlustega.

Kaitsejõudude peastaabis aastaid tagasi toimunud ebaseadusliku relvaäri protsessil on kohtupingis kaitseväe endine juhataja erukindral Aleksander Einseln (71) ja Soome relvafirma esindaja Lauri Väino Juhani Ravanti (72).

Varem on kohtus tunnistajatena üles astunud kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülema ja Eesti kaitseatašee Venemaal ja Ukrainas Ants Laaneotsa ning endised kaitseväelased Olev Saluste ja Manivald Kasepõllu.

Laaneotsa tunnistuse järgi oli võimu kuritarvitamises süüdistatav Einseln teadlik kaitsejõudude peastaabis kaheksa aastat tagasi toimunud ebaseaduslikust relvaärist. “Kõik toimus Einselni teadmisel ja heakskiidul,” kinnitas Laaneots möödunud aasta lõpus kohtus.

Laaneotsa tunnistustele vastupidist väitsid relvaäris juba süüdi mõistetud kaitsejõudude peastaabi rahandusosakonna toonane ülem Olev Saluste ning kunagine Tallinna garnisoni komandant Manivald Kasepõld.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi toodi Einselni kaitseväe juhatajaks olemise ajal 1994. aasta sügisest kuni 1995. aasta suveni Einselnile alluvate kaitseväelaste juhtimisel ning Einselni teadmisel illegaalselt Eestisse ligi 2,5 miljoni krooni väärtuses püstoleid Smith & Wesson, FM ja pumppüsse ning laskemoona.

Kaitsejõudude peastaabi nimel Soome firmalt Ultramatic OY ja Hantaurus tellitud ligi 1500 relvast müüdi alla saja kaitsejõudude peastaabi töötajatele, üle tuhande relva asukoht on teadmata. Kindlaks on tehtud 109 relva asukoht, samuti on 20 relvaga pandud toime kuritegusid Venemaal, Eestis, Lätis ja Leedus.

Algul oli Einseln kohtu all koos ebaseaduslikus relvaäris süüdistatud kaitseväelastega, kuid mullu jaanuari lõpus eraldas kohus Einselni ja Soome relvafirma Ultramatic OY esindaja Ravanti süüasja eraldi arutamiseks.

Ravanti ei osale kohtuprotsessil oma halva tervisliku seisundi tõttu, kuid kohtuistungitel on kohal tema advokaat Heek.