Vastates keskerakondlaste Mihhail Stalnuhhini ja Inara Luigase küsimustele piirületuse organiseerimise kohta, rõhutas Vaher, et ootealal on tasu võtmine põhjendatud sellega, et tegemist on tervikliku teenusega.

"Ei ole võimalik lahutada erinevaid teenuse osasid, see on ebaotstarbekas ja see ei olnud ka meie hinnangul selle seadusepügala mõte. Sellest tulenevalt vastasin ja tõin välja ka need näited, kui on inimesi tasuta lastud ootealale ja tasuta lastud ka Eesti-Vene riigipiiri ületamisele. Neid juhtumeid on olnud. Enamikus olukordades aga ootejärjekord on olemas, sellega seonduvad kulud ja sellisel puhul ka tasu võetakse," selgitas ta.

„Õiguskantsleril on oma seisukoht, oma arvamus. Seadusandjal on oma seisukoht. Ka need, kes peavad seadust ellu viima, peavad lähtuma sellest tahtest, mida seadusandja on väljendanud. Täna sellele arupärimisele vastates ma selgitasin, et ootealal tasu võtmine on põhjendatud just nimelt sellega, et tegemist on tervikliku teenusega, mida osutatakse. Meie hinnangul on see seadusandja tahte kohane ja ma arvan, et kaalub oluliselt üles ka erinevad vaidlused,“ rääkis Vaher.

„Tervikuna võib öelda, et kogu piiriületuse süsteem, mis on kehtestatud, on ennast igati õigustanud, Eestit tuuakse eeskujuks selle piiriületuse ja broneerimisinfosüsteemi osas päris mitmetele riikidele. Hämmastaval kombel isegi meie head põhjanaabrid soomlased on käinud Eestis uurimas seda, milline süsteem on loodud ja kas seda oleks võimalik rakendada ka neil,“ jätkas ta.

Alates 2011. aasta augustist on töös ühtne piiriületuse ootejärjekorra infosüsteem, mida kasutatakse kolmes Eesti maanteepiiripunktis: Narva- Ivangorod, Koidula- Kunitsina Gora ja Luhamaa - Šumilkina. Iga maanteepiiripunkti lähedale luuakse ka ooteala, kus saavad autojuhid parimates tingimustes piiriületusaega oodata.