„Esialgu loodi seaduseelnõu, mille vajadust põhjendati algatajate poolt valega reguleerida varalisi suhteid paaridel, kes pole abielus ja eesmärk polevatki üldse samasooliste kooselu seadustada. Seejärel võeti riigikogus seadus vastu vähem kui poolte riigikogu liikmete toetusel ja ilma rakendusaktideta. Tänaseks oleme jõudnud olukorda, kus taas pole enamuse saadikute toetust ja nüüd proovivad needsamad eelnõu algatajad, veeretada süüd IRLi kaela,“ võttis Vaher kooseluseadusega kaasneva probleemistiku kokku.

Vaher ütleb, et kohutava õigusloome praktikaga ja pidevalt skeemitades on sotsid läinud juba ammu liiale ning kõiges selles süüdistada teisi on lihtsalt jaburdus. „IRL eestseisus võttis juba ammu vastu otsuse, et seda kooseluseadust ei toetata ning see on olnud teada ka valitsuspartneritele kui sõlmiti koalitsioonileping,“ selgitas Vaher olukorda.

„IRL-i jaoks on oluline abielu väärtustamine, mistõttu oleme teinud ettepaneku muuta põhiseadust sätestades, et abielu on mehe ja naise vaheline ühendus. Selle seadustamise eesmärk on tugevdada traditsioonilise perekonna kaitset ja välistada võimalus laiendada abielu mõistet kergekäeliselt.“ sõnas Vaher.

Selle muudatusega viiakse ellu ka põhiseaduse ekspertiisi komisjoni juba paarikümne aasta tagune soovitus sätestada põhiseaduses abielu kui mehe ja naise vaheline ühendus.