Kuusiku põllumajandusteadlane Valli Loide seisab vaata et veekalkvel silmadega tänaseks lagunenud tõukarjalauda silohoidla servas, kuhu on pärast “Teeme ära” prügikoristuskampaaniat tekitatud hiigelprügimägi — sammudega mõõtes umbkaudu 150 meetrit pikk ja 50 meetrit lai, kirjutab Nädaline.

Valli Loide sõnul on prügimägi Kuusikule tekkinud pärast 3. maid. Külainimesed panid tähele, et külavahel sõidavad prügikoormatega autod, ja palusid Valli Loidet asja uurida.

Kui Loide Rapla vallast asja uuris, sai ta vastuseks, et olge mureta, kuu-pooleteise pärast viiakse see kindlasti minema. Ütlejaks oli abivallavanem Hans Liibek. Nende ridade kirjapanemisel on prügikoristusaktsioonist möödas kuu ja kümme päeva.

„Mõtlesin, et iseenesest see prügi ei liigu mitte kuhugi ja siis ma helistasin nädala alguses taas Rapla abivallavanemale. Ta ütles, et ega see prügi sinna ei jää, aga et kuupäeva, millal plats puhtaks saab, ta öelda ei julge.”

Valli Loide kahtlustab, et kampaania ajal on Rapla valla lipujaamadest kokku korjatud prügi just sellesse Kuusiku silohoidlasse kokku veetud.

Rainer Nõlvak, “Teeme ära” kampaania peakorraldaja, Kuusiku prügimäge omaks ei tunnista, aga pakub lahendust: ““Teeme ära” toimkonnale pole meie üleskutse peale antud kinnistu omanikult ega vallalt sõnagi tagasisidet tulnud. Mõistagi ei saanud me saata suurt arvu vabatahtlikke toimetama kellegi kinnistule, kui omanik kaasa ei aita ning vald kah ei reageeri — ju siis oli neil olulisemaid tegevusi.

Kampaania “Teeme ära 2008” korraldajate teatel on Kuusikul paiknev prügihoidla plaanipärane vaheladestusplats, millel paiknev prügi läheb lähinädalatel sorteerimisse.

“Kui oleksime otsustanud kiire lahenduse kasuks, siis saaksime prügi lihtsalt ühest kohast teise vedada — prügimäele. Kuid Teeme Ära 2008 näol on tegemist ühtlasi ka taaskasutusprojektiga — kokku korjatud prügi sorteeritakse ja suunatakse taaskasutusse. Selline lahendus on vastutustundlikum, kuid kahjuks ka natuke aeganõudvam. Seetõttu palume kohalikelt elanikelt natuke kannatlikkust. Tegemist on siiski prügiga, mis on kokku korjatud nende lähikonnast, kindlasti on ka Kuusiku elanikel kokkuvõttes hea meel, et see prügi enam Raplamaa metsaaluseid ei kaunista,” ütles kampaania meediajuht Tiiu Urm.