Delfi küsitles riigikogu fraktsioone, et uurida, milles ja kelles nemad näevad ametiühingute tulevikuedu, ning provotseerisime, kas mitte AÜ juhi koht poleks Edgar Savisaarele justkui loodud.

IRLi fraktsiooni aseesimees Toomas Tõniste: "Ametiühingu edukust ei saa mõõta selle järgi, kui palju streike, segadust või kahju nad riigile, ettevõtetele ja tavakodanikele tekitanud on. Uuenenud maailmas peab ka ametiühingute tegevus olema eelkõige tulevikku suunatud. Oluline on, et AÜ uus juht ei ole karjerist ega populist, vaid teeb konstruktiivset koostööd tööandjatega ja näeb laiemat tervikpilti.

Ametiühingu liikumisele mõjuks minu hinnangul negatiivselt, kui selle esimeheks saaks Edgar Savisaar. Karismaatiline ja võimekas liider oleks AÜ liikumisele kindlasti hea, kuid Edgar Savisaarega kaasas käivat juhikultust AÜ liikumine kindlasti ei vaja. Ühegi organisatsiooni arengu huvides pole, et sellega käiksid sarnaselt Keskerakonnale pidevalt kaasas skandaalid, nagu pole ka vaja, et ühingu sisene diskussioon ja arutelud lämbuksid. Kokkuvõttes soovin uuele AÜ juhile, olenemata isikust, jõudu ja edu!"

SDE esimees Sven Mikser: "Eesti ametiühinguliikumine oleks kindlasti tugevam, kui riik toetaks enam töösuhete nõrgemat poolt ehk siis töövõtjaid. Paraku on meie parempoolsed valitsused olnud enamasti mestis tööandjatega. Kindlasti tuleb karismaatiline liider ametiühingutele kasuks. Usun, et meie ametiühingud on tõusuteel, kuna üha inimesi mõistab, et ühinenult saab paremini oma huvisid kaitsta.

Kui Edgar Savisaar seisaks ametiühinguliikumise eesotsas, oleks see nii, nagu ametiühinguid juhiks Silvio Berlusconi. Õnneks pole see variant Eestis võimalik."

Reformierakonna RK fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi: "Ametiühingud on kodanikuühiskonna üks osa ja Reformierakond on oma loomisest saadik toetanud tugevat kodanikuühiskonda. Leiame, et ametiühingud sotsiaalpartnerina on alati olnud kaasatud riigile olulise küsimuste lahendamisse."

Eesti ametiühingud valivad uued juhi järgmisel reedel.