Maailma endokrinoloogide foorumil on kellakeeramise küsimus olnud üks põhiettekannetest ning kõik juhtivad spetsialistid on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna emeriitprofessori Selma Teesalu sõnul olnud seisukohal, et kellakeeramine ajab inimese elurütmi segi, kirjutab Postimees.

Teesalu on kellakeeramise ja sellega seoses inimeste „loksutamise” vastu võtnud sõna aastaid. „Ükskõik, mis me siis teeksime — kas tahame igavesti jääda suveaega või oma vööndiaega, aga olgu see aasta ringi üks. Suveaega jääda oleks isegi mõistlikum, eestlane ei oska ju loodusega enam koos elada — kui kevadel hakkab päike varem tõusma, siis hakatakse hädaldama, et keerame kella ette. Aga vaadake kui vaikne on praegu, mitte keegi ei nõua vööndiaega,” märkis Teesalu.

See, et 70 riiki lähevad üle talveajale, ei peaks Teesalu hinnangul olema meile mingisuguseks eeskujuks. Eelkõige tuleks tähelepanu pöörata inimeste tervisele, mitte rahvusvaheliste lennu- või laevaliinide väljumisaegade mugavaks sättimisele.

„Miks meil noored mehed surevad,” küsib Teesalu ja vastab ise: „Mehed peksavad oma elurütmi segi, siia lisandub veel kaks korda aastas loksutamine kellakeeramisega. Inimesed on paar nädalat oma õigest elurütmist väljas, häiritud on nii une- kui ärkveloleku ajad, söögirütmid. Eriti karmilt mõjub see lastele.”

Eesti läheb ööl vastu pühapäeva üle talveajale ning kellad tuleb tunni võrra tagasi keerata.