Arpo sõnul ei ole kaitsepolitseini jõudnud mingeid nõudmisi Venemaa eriteenistuselt seoses ametniku vahistamisega. Ta ütles, et kindel teadmine, et Kohver on FSB käes, saabus kaitsepolitseini pärast Vene eriteenistuse sellekohast avaldust.

Arpo kinnitas, et vahistatud kaitsepolitseiametniku tegevus Eesti piiri lähistel oli seotud vaid võitlusega kuritegevuse ehk salakaubaveo ja korruptsiooni vastu ja mitte mingil juhul suunatud Venemaa vastu. Tema sõnul on fakt, et kaitsepolitseiametnik rööviti Eesti pinnal, piirivalve poolt dokumenteeritud ja "räägib selget keelt".

"On siiski teatud faktid, mille suhtes võib Venemaal olla väiteid, aga kui tõendid laual, siis need midagi ka maksavad," rääkis Arpo. "Anname Venemaale ka aega veenduda selles, et tegemist oli Eesti territooriumi ebaseadusliku piiriülest tegevust tõkestava inimesega. Neil on võimalus seda omalt poolt kinnitada ja see olukord lahendada. Tegelikult ma arvan, et ei ole ka neile kasulik seda juhtumit kuidagi edasi teravdada."

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross nimetas toimunut Eesti suveräänsuse rikkumiseks ega pidanud absurdseks mõtet, et taolisel puhul võiks ka NATO artikkel 5 käivituda. "Aga kui seal oleks kaks meest? Viis? Või kümme? Eks Venemaa katsetab neid erinevaid stsenaariume," sõnas ta.

"Astuti samm, sündmus on toimunud. Kui venelased oma vaatenurgast nägid plusspunkti, siis see on neil tänaseks käes. Siit edasi, olen nõus, midagi siit võita, ei kujuta ette, mis see võiks olla. Ka nende huvides peaks olema selle kiire lahendamine. Kogemus ütleb, et kui sellist juhtumit ei lahendata kiiresti, on suur oht, et see satub keerulistesse juriidilistesse vaidlustesse ja jääb venima. Loodan siinkohal, et Eesti vastavad ametnikud teevad kõik, mis vaja. Pigem oleks mõistlik viia see asi kiiresti otsustajateni. See FSB Pihkva kontor kindlasti ei otsusta."

Kaitsepolitseamet teatas täna, et nende ametnik viidi täna hommikul Eesti territooriumilt relva ähvardusel Venemaale. Ametnik täitis teenistuskohustusi seoses piiriülese kuriteo tõkestamisega. Kaitsepolitseinik tegeles teabehankega piirivalvet ja tolli puudutava võimaliku korruptsiooni uurimisel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Venemaa eriteenistus FSB teatas, et on Pihkva oblastis kinni pidanud kaitsepolitsei töötaja, kes oli relvastatud ja kes tegeles luuretööga.

"Vene Föderatsiooni territooriumil peeti kinni kaitsepolitsei Tartu osakonna töötaja Eston Kohver. Rikkujalt võeti ära: püstol Taurus padrunitega, rahalisi vahendeid summas 5000 eurot, salajaste helisalvestiste tegemise eritehnika, aga ka materjale, millel on eriülesannete täitmise iseloom," teata FSB.