Kõnealuse määruse kohaselt keelatakse poodidele, mille pindala jääb alla 150m2, kauplemine üle 22% alkoholisisaldusega jookidega. Linnavõimud põhjendavad sammu alkoholile ligipääsu piiramise vajadusega, poeomanikud ja –müüjad sellise positsiooniga nõus ei ole.

Lasnamäe keldripoed

Lasnamäe elanikud teavad, et praktiliselt igas suuremas paneelmajas on olemas väike keldripood, pandimaja või juuksur. Kuristiku, Katleri ja ka „Punase küla“ mikrorajoonide vahel jalutades jõudsime kahe tunni jooksul mööduda kümmekonnast keldripoest. Mõned tõmbasid pilku suurte märkidega, mõnede ainsaks tunnismärgiks oli vaid väike, vahel markeriga kartongile kirjutatud, sildike ustel. Mõned kuuluvad väikeettevõtjatele, mõned suurematesse kaubandusvõrkudesse. Mis neid aga ühendab on see, et need väikesed poekesed teenivad oma kasumi alkohoolsete jookide müügist.

Kaheksal poel kümnest on tegelik pindala kaupluse alast märkimisväärselt suurem. Lisaruutmeetrid tulevad paljudel ladude ja kontoriruumide arvelt, teistel on kõrval mahajäetud juuksurisalong või baar. See tähendab aga, et dokumentide järgi on kõik korras ja võib edasi tegutseda.

Lasnamäe keldripoed

Vaid ühes mõõtudelt kioskist veidi väiksemas poes öeldi, et valmistutakse sulgemiseks ja siin pole ka midagi imestada: pisikene pood asub otse Läänemere kaubanduskeskuse kõrval. Valiku ja poe üldise seisukorra järgi hinnates pole siin asjad ammu juba kuigi hästi läinud. „Parem oleks, kui suured poed sulgetaks,“ ütleb elatanud müüjanna Galina südamest.

150 ruutmeetrit pole probleem: kasutusse lähevad laod, kontorid, koridorid..

Läänemere tänaval ringi vaadates hakkab juba esmapilgul silma palju keldripoekesi. Rääkides kohalike elanikega, leiame üles ka hoovidesse peidetud poed. Välja näevad need kõik ühesugused: suur väljapanek alkoholi, veidi toiduaineid ja sakusmenti. Äritsetakse kitsastes tingimustes, kuigi dokumentide järgi on pindala märkimisväärselt suurem.

„Pindala poolest võime edasi töötada: siin on tööruumid, edasi tulevad juba ladu ja puhkeala. Selles mõttes uus määrus meisse ei puutu.“ See määrus võib mõjuda vaid nii, et müüjad kaotavad töökoha ja omanikel jäävad tulud saamata. Peamine kaubaartikkel on pea kõigis poodides alkohol, kõik muu on kõrvaline.

Lasnamäe keldripoed

Teises samal tänaval asuvas poes kutsub müüja kohe juhataja Tatjana, kes räägib meile, et üldpindala on poes 196 ruutmeetrit, seegi koos ladude, juuksuri ja kontoriga. Tatjana arvates ei mõju linnavalitsuse määrus mitte mingit moodi alkoholi nõudlusele. „Meie poes käivad kohalikud elanikud ja meil ei tule siin suuri kassasid,“ ütles ta. Tatjana usub, et poed, millel piisavalt pindala kokku ei tule, peavad uksed sulgema. „Toiduaineid käivad inimesed ikkagi suurtes poodides ostmas. Meile tullakse sigarettide ja õlle järgi. Aga kas inimesed üldse väga õlle peale välja lähevad? Pigem mitte. Kange alkohol moodustab meie müüginumbritest 20%, 30% sigaretid.“

„Meil alkohoolikuid ei ole, jätkame lahja alkoholi müümist“

Katleri tänaval asuva luulelise nimega Taevakaare poe perenaine Marina ütleb meile juba otse ukseläve pealt, et pood jätkab tegutsemist, aga edaspidi müüakse vaid lahjat alkoholi. 150m2 pindala tuleb isegi kokku, aga ruume renditakse ja poel endal jääb nõuetele vastamisest puudu 10 m2. Kaasomanik Artur nõustub Marinaga ja lisab, et selle väikese viina koguse pärast, mida pood müüb, ei ole mõtet üüri juurde maksta.

Lasnamäe keldripoed

„Meie peamine käive tuleb õllest ja veinist. Meil on siin nii eeskujulik rahvas, joodikuid ei ole,“ ütleb Marina, kelle arvates on rünnak väikepoodidele ebaõiglane. „Ma olen väikepoodide sulgemise vastu, kuna meilt nõutakse sama, mida suurtelt poodidelt ja kord on meil ka rohkem paigas.“

Lasnamäe keldripoed

Lisaks väljendavad poeomanikud Marina ja Artur ka kahtlusi järelevalve tõhususe üle. Nad ei saa aru, mismoodi see üldse käima hakkab ning ei Lasnamäe linnaosa valitsusest ega linnavalitsusest pole nad oma küsimustele vastuseid saanud. Peale kõige muu on nende sõnul alati võimalik dokumente võltsida, pindala mõõta on aga keeruline.

„Ütleme, et tullakse siis ja öeldakse, et müüd – näita. Aga ma võin ju näiteks lepingu võltsida ja kirjutada 130 asemel 150 meetrit,“ ütleb Artur avameelselt.

Lasnamäe keldripoed

„Kas nad hakkavad siis mõõdulindiga käima? Aga kuidas nad selle üle mõõdavad? Meil on siin keerulised ruumid. Siin on seinas süvis, seal vahekäik. Üldpinnalt jääb meil 150m2st puudu dokumentide järgi 9 meetrit. Kas te arvate, et me ei leia siit kuskilt üheksa meetrit, kui vaja?“ jätkab Marina Arturi mõttekäiku.

Inimesi hävitab mitte viin, vaid lahja alkohol

„Ma arvan, et alkohol on meie jaoks peamine tuluallikas. Aga ma ei ole nõus Tallinna võimudega. Nad arvavad, et kange alkohol rikub noori, kuid noored joovad hoopis lahjat alkoholi, mis jääb ju müüki alles. See lähenemine on vale ja minu arust ei tohiks väikeettevõtjatega niimoodi teha,“ ütleb väikese Liikuri tänava keldripoe perenaine Alla. Tema jutt vastab sõna-sõnalt sellele, mida Marina meile eelmises poes rääkis.

Lasnamäe keldripoed

Kuigi tema poekene vastab uue määruse nõuetele, ei päästa see Alla sõnul poodi sulgemisest. „Selles äris pole ruutmeetrite piiranguid sisse viia vajagi, me paneme ise niikuinii viie kuni kümne aasta jooksul uksed kinni. Inimesi jääb aina vähemaks ja vähemaks, nüüd avati siin ka Maxima ja konkurents on tihe. Uusi inimesi meile ei tule, kogu aeg käivad ikka samad inimesed, me teame neid kõiki,“ räägib naine. Ta on vihane, et võimud keldripoode põhjendamatult alaealistele alkoholi müümises süüdistavad. Kõik teavad siin ju kõiki, vanemad saavad poemüüjatelt vajadusel alati üle küsida, mida nende lapsed teinud ja ega müüjad iseendalegi liiga taha teha – trahvid on ju meeletud.

Lasnamäe keldripoed

„Kui linn tahab korra majja lüüa ja arvab, et me kas müüme valesti või siis müüme lastele, siis tulgu ja kontrolligu asi üle, püüdke meid kinni, aga pole vaja keelata,“ räägib Alla. Tal on kahju väikepoodidest, kes peavad uksed sulgema, kuna lisapinda pole kusagilt võtta. Näiteks Koplis on olemas pood, mis pole kellegi keldris, vaid on niisama eraldiseisev väike poekene, millel ruutmeetrid kokku ei tule. Omanikud võtsid veel remondi jaoks laenu ja lootsid saada poest kasumit, nüüd peavad aga tegevuse lõpetama.

Mitte keegi ei saa aru, kellele seda vaja on

Poeomanikele ja –müüjatele tundub, et määrus on mõttetu, julm ja ennekõike lobitöö tulemusena sündinud. Aru ei ole võimalik saada, et kust on võetud piirangu pindala 150m2, alkoholi kangusele seatud piir ega ka see, kuidas nõuete täitmist kontrollida kavatsetakse. Müüjad lehvitavad vaid headega ega hakka siin filosofeerima, omanikud reageerivad emotsionaalsemalt. Aga karavan läheb edasi.

Laasiku tänava pisikeses keldripoes konstateerib vanem väärikas müüjanna Tamara: „Kui kliente poleks, ei oleks meil elatist. Aga see tähendab, et meid on vaja.“

Lasnamäe keldripoed