Kelam ütles Eesti Päevalehele, et möödunud aasta lõpus rääkis Rüütel oma plaanist tähistada taasiseseisvumise 15. aastapäeva, tunnustades kõiki neid, kes on sellele kaasa aidanud. “Ta pakkus tasakaalustatud lähenemist ja palus, et mina valmistaksin ette Eesti Kongressi poolse nimekirja. See nimekiri sai laiem, sest hõlmas kongressieelseid kodanikeliikumisi ja okupatsiooniaegset vastupanuliikumist. Ülemnõukogu või rahvarinde poolt pidi tulema teine nimekiri. Lahkusin Kadriorust arusaamaga, et tuleb tasakaalustatud nimekiri.”

Kelam pakkus Riigivapi II klassi ordenit Jüri Adamsile, kes on Eesti põhiseaduse isa ja ka nüüdisaegsete Eesti parteide struktuuri looja. Samuti olid selles nimekirjas Kaido Kama, Endel Lippmaa, Eve Pärnaste, Vardo Rumessen, Enn Sarv, Enn Tarto, Vello Salo, Trivimi Velliste, Sirje Endre, aga ka Marju Lauristin ja Liina Hänni, kes esindasid mõlemat poolt.

Kelami andmeil lülitati sinna ordenisaajate nimekirja alles lõpuks Vello Salo ja Trivimi Velliste. “Meie esitatutest peeti kõrge tasu väärilisteks siiski ka Lauristini ja Hännit.”

Nüüd on Kelami esitatute asemel seal hoopis Andres Lipstok, Arno Almann, Tõnu Anton jt.

“Minu jaoks on kõige raskem see, et võrdsuse põhimõtet on rikutud. Mulle vahendati teade, et Eesti Kongressi nimekirja tulevat kärpida, sest oleme esitanud palju rohkem kandidaate kui teised. Kui nüüd kogu nimekirja vaadata, siis on asi täiesti vastupidine. Lisaks on Eesti Kongressist autasude saajad enamikus klassilt madalamad sellest, mis meie välja pakkusime,” tõdes Kelam.

Kelam saab ise väga kõrge tunnustuse — Riigivapi I klassi ordeni. ” Teen nii, nagu soovitas Lagle Parek — võtan selle vastu kui tunnustuse Eesti Kongressile. Teen seda vastuoluliste tunnetega, sest paraku pole see õiglaselt jagatud tunnustus, kui mõtlen kõigile teistele, kes minu ees, taga ja kõrval käinud, kuid pole väärilist tunnustust pälvinud.”