Praegu Harju maakohtus toimuv Autorollo kriminaalmenetlus puudutab transpordifirma Autorollo pankroti põhjustamist. Samas asjas toimus ka tsiviilmenetlus, kus suvel otsustas ringkonnakohus, et Keit Pentus-Rosimannus ja tema abikaasa Rain Rosimannus on samuti vastutavad Autorollo varadest tühjendamises ja seejärel pankrotti laskmises.

Kevadel esitas ringkonnaprokuratuur Autorollo pikaajalisele omanikule Väino Pentusele ja enne pankrotti Autorollot juhtinud advokaat Siim Roodele süüdistuse Autorollo pankrotiga seotud kuritegudes. Tänasele istungile kutsuti tunnistusi andma ka Keit Pentus-Rosimannus.

Kohal olid ka Roode, Väino Pentus kui ka Autorollo pankrotiasja uurimist tagant tõuganud kütuseärimees Teet Järvekülg. Täna ei soovinud keegi neist üksteist enam tunda. Pentus-Rosimannus saabus oma isast hiljem ja istus samas kohtusaalis isast viis pingirida tahapoole. Ka Roode sisenes vaikides oma kohale süüdistatavate pingis.

Pentus-Rosimannus vaikis

Kohtuistung oli lühike. Kohtunik tutvustas Pentus-Rosimannusele võimalust tunnistusi mitte anda, sest tema isa on üks süüdistatavatest. Pentus-Rosimannus kasutas seda võimalust ja loobus tunnistuste andmisest.

Ta selgitas peale istungit ajakirjanikele, et tema vaikimise põhjuseks oli soov hoida tema selle protsessi tõttu niigi palju kannatanud isa, et ta ei peaks vaatama, kuidas ta tütart kohtus üle kuulatakse.

Järvekülg kommenteeris peale istungit, et vaikimist oligi oodata. Kogu uurimise vältel pole Pentus-Rosimannus ja tema abikaasa Rain Rosimannus ühtegi sisulist selgitust andnud.

Järvekülg käis istungit oma vabast ajast vaatamas, mingit kohustust saalis olla tal täna polnud. Tema sooviks on, et protsess peab minema lõpuni. "Pätid peavad saama karistuse," lausus Järvekülg.

Pentus-Rosimannus pidi tunnistusi andma tulema esialgse plaani kohaselt alles oktoobri lõpus. Tema tunnistuste andmine kohtus toodi tänasele päevale tema enda esindajate palvel.

Autorollo pankrotilugu on praeguseks oluliselt rikkunud Pentus-Rosimannuse karjääri. Kunagi peeti teda üheks tõenäolisemaks Andrus Ansipi asendajaks peaministri kohal.

Sel suvel pidi ta aga loobuma välisministri kohast ja minema riigikokku, sest ringkonnakohus langetas Autorollo tsiviilasjas otsuse, mis tegi ka Pentus-Rosimannuse vastutavaks ja pani talle, Rain Rosimannusele, Väino Pentusele ja Siim Roodele solidaarse kohustuse tasuda Autorollole tekitatud sadade tuhandete eurode suurune kahju. Autorollo kõik võlad on praeguseks kokku ostnud Järvekülg.

Autorollo juhtumis on ka maksumaksja saanud suure kahju. Kogu asi algas sellest, et Väino Pentus tahtis koos Tiit Pohlaga peetud firmast Pohla välja osta. Selle jaoks võeti Swedbankist laen ja sellele õnnestus kuidagi tekitada Kredexi garantii. Maksumaksjale kuuluva Kredexi kahju oli 325 000 eurot.

Loe ka: Rosimannuste kaasuse uued detailid: Autorollo kanditi panga silme all varatuks