Justiitsminister Kristen Michal teatas eile tagasiastumisest. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul võttis Michal tema teada selle otsuse sisemiselt vastu juba mõni aeg tagasi.

„Ja arvan teadvat ka vähemalt kolme inimest, kes tundsid Kristeni avalduse peale koorma langemist – tema pojad ja elukaaslane Evelin. Keegi kõrvaltvaatajatest ilmselt ei oska aimata seda pinget, mida lähedased tunnevad, kui pere liige on pikka aega niivõrd jõhkra isikliku rünnaku all,“ sõnas ta.

„Kristeni-vastased rünnakud olid ületanud igasuguse inimliku piiri, talle on viimase poole aasta jooksul kõvasti ülekohut tehtud,“ ütles Pentus-Rosimannus.

„Ma pean Kristenit üheks paremaks justiitsministriks, kes Eestis on olnud. Nägin kolleegina, millise süvenemisvõime ja tahtejõuga ta justiitsvaldkonnas probleeme lahendas. Arvan, et kui vaadata tööd, mida Kristen Michal kahe aasta jooksul jõudis justiitsministrina ära teha, siis see kõneleb ise enda eest,“ usub keskkonnaminister, et Michal tegi oma tööd hästi.

Valitsuse mandaat ühiskonna silmis lõppenud?

„Neile, kes on asunud spekuleerima valitsuse vahetuse teemal, soovitan küsida esmalt küsimus – millised on sisulised etteheited Andrus Ansipi juhitud valitsusele (peale selle, et peaministri nägu ei meeldi)? Kas midagi oleks pidanud majanduskriisist riiki välja juhtides tegema teisiti?“

„Ja kui oleks tehtud teisiti, kas me riik oleks praegu paremas olukorras? Kas need, kes nõudsid kriisi ajal pensionite järsku kärpimist, leiavad ka nüüd, et tegime valitsusliiduga valesti, kui sellele nõudmisele järele ei andnud? Kas need, kes nõudsid kriisi ajal Eestile suure laenu kaela võtmist, on parem valik riiki juhtima?“ küsis Pentus-Rosimannus.

Keskkonnaministri sõnul on tajutav, kuidas osa inimesi tahab valitsuse vahetumist lihtsalt meelelahutuse pärast. „Aga mu arvates ei ole see tõsine suhtumine Eesti riiki ega poliitikasse. Valitsuse vahetamise mõttega mängijad peavad selgelt välja ütlema ka sellega kaasneva,“ leiab ta.

„Alternatiiv praegusele valitsusele on Savisaare ja sotside alternatiiv. Selle alternatiivse tandemi sõnum on ka väga lihtne: me tõstame teie makse ja võtame teie lastele võlad kaela, eks siis pärast vaata. Me näeme võlakriisides vaevlevate riikide näidete varal, millise olukorraga see alternatiiv lõpeks.“