„Kahjuks ei ole olnud mul tarvidust eesti keelt tööalaselt kasutada, mistõttu ei ole seda korralikult õppinud,” nentis Tero-Pekka Henell ERSO juhi konkursikomisjoni juhile, kultuuriministeeriumi kantslerile Siim Suklesele saadetud soomekeelses kirjas, vahendab Eesti Päevaleht.

„Kuna olen saanud Tallinnast mitu palvet asuda selle kohale, pakun välja järgmise võimaluse. Kui mind teistes aspektides peetakse pädevaks ja sobivaks antud kohale, palun, et mind kinnitataks ametisse aastase katseajaga, mille jooksul õpin eesti keelt, selleks et võiksin osaleda keeletestil,” pakkus Henell välja,

„Vastavalt Eesti keeleseadusele peab valitsusasutuse hallatava riigiasutuse juht oskama ja kasutama eesti keelt tasemel, mis on vajalik teenistuskohustuste või tööülesannete täitmiseks. Selleks C1 keeleoskustase,” kinnitas Siim Sukles Henellile saadetud kirjas.

C1 keeletase tähendab definitsiooni järgi seda, et inimene mõistab pikki ja keerukaid teks­te, tabab ka varjatud tähendust, oskab end spontaanselt ja ladusalt mõistetavaks teha ning os­kab luua selget, loogilist, ük­sikasjalikku teksti keerukatel tee­madel. Henellil sellist keeletaset praegu pole: ta valdab soome, rootsi, inglise ja saksa keelt, kuid on eesti keele alal läbinud vaid lühikese keelekursuse.

Siim Suklese sõnul ei saa ta praegu öelda, kas aastase katseaja variant kultuuriministeeriumi rahuldab. „Meil on aastaid olnud selline poliitika, et me isegi ei ütle, kes kandideerivad. Praegu võin vaid öelda, et kokku on kuus kandidaati ja et 14. märtsil toimub vestlusvoor, mille järel peab komisjon oma otsuse langetama,” ütles Siim Sukles.