Täna ilmus esmakordselt kultuurileht Sirp, mille peatoimetaja on Kaarel Tarandi asemel ametisse pandud Kaur Kender. Värske numbri juhtkirjas mõtiskleb Kender oma senise elu läbikukkumiste ja oma võitlusvaimu üle. "Aga ma ikka kirjutan, ikka ma võtan ette, ikka on mul sõpru - ma vaimustun uuesti," ütles Kender.

Uus peatoimetaja arutles ka eesti kultuuriajakirjanduse saatuse ja tema rolli üle selles. "Ma olen eesti kultuuriajakirjanduse traumakirurg. See asi ei ole surnud. Lõikan vasaku rinnakorvi neljanda-viienda roietevahelise ruumi vahelt sisse, viin kopsu eemale, peatan veritsemise ja panen aordile klemmi peale," kirjeldas ta Sirbi uuendamist kirurgiaterminitega.

"Massaaž toimub. Värkset verd? Nii palju pole seda kuskil mujal, kui Sirbi toimetuses täna. Ma olen selle ajalehe jaoks välja toonud kõik oma sõbrad, ma olen valmis andma oma viimase alles jäänud vaimutervise," kinnitas ta.

Kui "patsient" sureb, siis on Kender enda hinnangul läbi kukkunud. "See pole aga mingi üllatus, kui mu edulooga arvestada, kas pole. Ma olen valmis isegi selleks," nentis Kender.

Ta lisas, et tsenseerima või kallutama ta ühtegi töötajat ja autorit ei hakka. "Keda ma tsenseerin, kui ma ei viitsi isegi enda teksti toimetada. Näete seda käkki või? Stalinism käib mulle üle jõu. Nii on, nagu tekstid tulevad," lubas ta.

Kaur Kenderi käe all valminud esimene Sirp: