Ostubuumi põhjustas Pervõi Baltiiski Kanali reportaaž, kus teatati, et Lätis ostavad inimesed EL-i astumise eel letid jämedast soolast tühjaks, sest euroliidus on selle müük keelatud, kirjutab Postimees.

Reportaaži näidati kolmapäeval, pühapäevaks polnud Ida-Virumaa poodides jämedat soola ega suhkrut. Mõnes kaupluses said otsa ka jahu ja äädikas. Ostubuum viis isegi selleni, et paljudes kauplustes tõusis soola ja suhkru hind kohe paar krooni.

Kohtla-Järve Tallinna-nimelisest kauplusest osteti kahe päevaga tonn soola. Müüjate sõnul müüdi varem sama kogus läbi aastaga.

“Inimesed on halvasti informeeritud ja lähtuvad kõikvõimalikest kuulujuttudest,” ütles Kohtla-Järve Säästumarketi juhataja Eve Nõlvak. “Keegi kusagil ütles midagi ja kõik tormasid kauplusse tangu, suhkrut, soola ja soodat ostma,” lisas ta.

Põllumajandusministeeriumi veterinaar- ja toiduosakonna juhatajal Hendrik Kuusmikul pole mingit infot selle kohta, nagu oleks ELi riikides jäme sool keelatud.

“Minu teada on keeld ainult Belgias, kuid mitte müügile, vaid jämeda soola kasutamisele toiduainetööstuses ja toitlustusettevõtteis,” ütles ta.